Entertainment
De landelijke Open Monumentendagen hebben dit jaar plaats op zaterdag 12 en zondag 13 september. In en om Apeldoorn zijn tal van locaties te bezichtigen die passen bij het thema ‘Leermonument’. CODA en Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch zijn twee van die locaties. Vanwege de maatregelen rond corona, kan alleen deelgenomen worden aan de activiteiten door van tevoren een tijdslot te reserveren. Deze tijdsloten en alle locaties zijn te vinden op www.openmonumentendag.nl.
Met een bibliotheek, museum en archief is CODA hét cultuurhuis van Apeldoorn. Ontdekken, beleven of (virtueel) op reis gaan: CODA is ervoor gemaakt! Bezoek CODA en sta stil bij de architectuur van dit gebouw. Het bibliotheekdeel is ontworpen door architect Hans Ruijssenaars en hier zorgen verticale zichtlijnen op verschillende verdiepingen voor een mooie lichtinval. CODA Museum en CODA Archief zijn in 2002 naar een ontwerp van architect Herman Hertzberger aangebouwd. Hans Ruijssenaars ontwierp eveneens het vorig jaar geopende centrale entreegebouw.
Optreden De Veluwse Cantorij | zaterdag 12 september om 14.00 en 15.30 uur
Muziekkring De Veluwse Cantorij (1971) bestaat uit ruim 20 gevorderde amateurzangers die samen mooie muziek maken. Kwaliteit en koorklank is belangrijk, maar zeker ook plezier en gezelligheid. Het koor (onder leiding van Erik Korterink) brengt wereldlijke en geestelijke klassieke muziek uit alle tijden; van renaissance en barok tot moderne composities. Maak 12 september kennis met enkele bijzondere werken van Edward Elgar (My love dwelt in a Northern land en As torrents in summer), Morton Lauridsen (Contre Qui, Rose?) en Pärt Uusberg (Ohtul).
Wil je een optreden bijwonen, reserveer dan van tevoren een tijdslot via www.openmonumentendag.nl door te zoeken op ‘Apeldoorn’ of door via de zoekfunctie te zoeken op ‘CODA’.
Interactieve presentatie Het Grote Verhaal van Apeldoorn en een toelichting op het Buitenmuseum: 75 jaar Vrijheid | zaterdag 12 en zondag 13 september
CODA Archief verzorgt een toelichting met achtergrondinformatie over Het Grote Verhaal van Apeldoorn en het Buitenmuseum. Op zaterdag kun je de lezing bijwonen van 14.20 tot 15.00 uur of van 15.50 tot 16.30 uur. Voorafgaand aan deze lezing is er een optreden van De Veluwse Cantorij (aanvang 14.00 of 15.30 uur). De lezing op zondag is van 14.00 tot 15.00 uur of van 15.30 tot 16.30 uur.
Wil je hierbij aanwezig zijn, reserveer dan van tevoren een tijdslot via www.openmonumentendag.nl door te zoeken op ‘Apeldoorn’ of door via de zoekfunctie te zoeken op ‘CODA’.
BEZOEK OP ZONDAG 13 SEPTEMBER HERINNERINGSCENTRUM APELDOORNSCHE BOSCH
Het Apeldoornsche Bosch (1909-1943) was een joods-psychiatrische instelling aan de Zutphensestraat, op de plek waar nu ’s Heerenloo Groot Schuylenburg gevestigd is. Op 10 september 1933 werd naast deze instelling de eerste steen gelegd voor het kinder- en jeugdtehuis Paedagogium Achisomog. De kinderen die hier werden opgenomen hadden onder andere een verstandelijke beperking of dreigden op het verkeerde pad te raken. Een deel van hen kreeg les in een schooltje op het terrein. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werden alle 1.250 bewoners, patiënten en verplegend personeel door de Duitsers op transport naar Auschwitz gesteld. Op een enkeling na, werden ze direct na aankomst omgebracht. Op 8 april 1946 werd het Paedagogium Achisomog heropend, opnieuw onder leiding van directeur Philip Fuldauer. De eerste jaren werden met name joodse pleegkinderen opgenomen van wie de ouders waren vermoord. Het aantal pupillen groeide tot 100 in 1960. In juli 1966 nam Groot Schuylenburg Achisomog officieel over. Het huidige herinneringscentrum is gevestigd in de voormalige woning van Philip Fuldauer.
Verschillende rondleidingen (20 minuten); maximaal vijf bezoekers per rondleiding
Toelichting door Apeldoorns Gidsen Collectief (buiten) om 12.00, 13.00 en 14.00 uur (duur: 45 minuten)
Reserveer voor de rondleiding van tevoren een tijdslot via www.openmonumentendag.nl door te zoeken op ‘Apeldoorn’ of door via de zoekfunctie te zoeken op ‘herinneringscentrum’.
Deze informatie is ook vinden op www.coda-apeldoorn.nl/omd2020.