Entertainment
Bezoek je de Apeldoornse binnenstad, dan kun je deze zomer niet om het Buitenmuseum heen. Op verschillende plekken zie je de opvallende raamstickers met verhalen en foto’s. Velen blijven er even stilstaan. Sinds 1 juli is deze expositie in de buitenlucht door de hele Apeldoornse binnenstad te ontdekken en ondernemers in het centrum zijn erg te spreken over het initiatief.
Het Buitenmuseum toont dit jaar onder de noemer ‘75 Jaar Vrijheid’ de verhalen van onze Canadese bevrijders en Apeldoornse inwoners en verzetsstrijders en komt na de eerder succesvolle exposities 100 Jaar Hoofdstraat© (2018) en Werk & Ambacht© (2019). De buitententoonstelling vormt samen met de Canadian Walk, een audiotour over de bevrijding, van Apeldoorn het toneel van een herdenking aan wat er rond 17 april 1945 in deze stad speelde. Voor een hele dag in dat thema zijn beide initiatieven goed te combineren.
Larissa van der Vlist van Hotel et le Café de Paris kan zich de eerdere exposities nog goed herinneren: “Niet alleen is historie van een stad leuk om terug te lezen, de combinatie met beeld geeft daar een extra dimensie aan.” Nu het Buitenmuseum terug is met deze nieuwe expositie over de bevrijding van Apeldoorn, raadt ze iedere gast dan ook aan stil te staan bij de tientallen winkelfronten waar grote raamstickers iets leren over de geschiedenis van de Apeldoornse bevrijding. “De initiatieven om een wandeling door de stad een ‘beleving’ te maken vind ik erg leuk voor de bezoekers.” Voor haar was het dan ook niet meer dan logisch om hieraan mee te doen: “Deelname aan initiatieven vinden we belangrijk, de stad maak je met elkaar.”
Bij ondernemer Arnold Schlundt Bodien van winkel Simon Lévelt aan de Hoofdstraat prijkt een groepsportret op de voorkant van zijn winkel. Een foto ter gelegenheid van de bevrijding, gemaakt aan de Piet Joubertstraat. “Deze foto past goed bij onze winkel”, zegt hij. “En dat in combinatie met de stoel buiten met daarop de ansichtkaarten, geeft wel iets leuks voor de passanten hier.” Hij merkt op dat de raamsticker al de nodige aandacht heeft gekregen: “Je ziet dat mensen er echt even bij stilstaan en ernaar kijken. En wat ook heel leuk is: ik heb al regelmatig mensen gehad die vertelden dat ze zichzelf of een oudere broer herkenden. En de jongere generatie ziet zijn of haar eigen huis erop staan. Echt een feest van herkenning.”
Zelf heeft hij samen met zijn vrouw naast het Buitenmuseum ook de Canadian Walk gelopen. “De visualisatie van zoiets is gewoon aansprekend; dat maakt het ook ‘leuk’. De Canadian Walk gaat overal dieper op in, dit is meer een manier om mensen met foto’s en tekst een mooie kennismaking te geven met de materie.” Hij werkt dan ook graag mee: “Ik zit natuurlijk in het centrum, dus voel me met mijn winkel ook wel een beetje geroepen en verplicht om aan zoiets mee te doen. Ik heb daar ook altijd voor open gestaan. Ik zit in een wat ouder, ‘landmark’-achtig pand, dus dat is een goede combinatie.”
Maarten Vaarkamp van Shirts & Co aan de Korenstraat heeft naast zijn winkel een leegstaand pand en stelde dat beschikbaar voor een van de informatieve raamstickers. “Daarop zie je de aankomst van de Canadese troepen bij Paleis het Loo op 17 april 1945. En ik heb er een display bij gezet met daarop de informatie over het Buitenmuseum en de route.”
Zelf is hij een geboren en getogen Apeldoorner, vertelt hij. “Oorlog heeft altijd wel mijn interesse gehad. Mijn vader wist er altijd wel wat over te vertellen en die verhalen over de oorlog en de bevrijding vond ik indrukwekkend.” Ook Maarten ziet dat bezoekers even stilstaan om te kijken bij het tafereel in het kader van ‘75 Jaar Bevrijding’. “En als ondernemer vind ik het belangrijk om dit te laten zien; enerzijds vanuit het binnenstadbeleid en aan de andere kant vanuit mijn eigen interesse.”
De expositie kun je lopen zoals jij wilt: linksom, rechtsom of kriskras van gevel naar gevel. Echter, om bezoekers een handvat te geven is er een routeflyer ontwikkeld. “Een handige planner”, vindt Caroline Wilms Floet van Plan C aan de Stationsstraat. “Je kunt aankruisen waar je bent geweest en zo het hele kaartje afgaan.” Zo missen bezoekers geen van de 46 deelnemende gevels. Althans, bijna 46, want de laatste raamstickers worden komende week op de gevels geplakt. “Bij mij zien bezoekers een foto met daarop Canadese soldaten die lopen door de Deventerstraat ter hoogte van het politiebureau.”
Caroline vindt het fijn om mensen, als ze vanaf het station komen, op weg te kunnen helpen met de route van het Buitenmuseum. “Ik ben nummer 46, dus de laatste, maar als ze van die kant komen, wandelen ze toch als eerste hierlangs.” Ze is zelf ook enthousiast over de achterliggende gedachte van de route. “Prachtig dat de geschiedenis weer een beetje tot leven geroepen wordt. Ik vind het belangrijk dat we deze historie weer onder de aandacht brengen. En je ziet dat deelnemers dat ook vinden, want mensen zijn heel enthousiast als ze de folders over de route van je overhandigd krijgen.”
Naast de routeflyer liggen ook bij alle deelnemende ondernemers ansichtkaarten, meepakkers die bezoekers als aandenken mogen meenemen. In totaal zijn het er 10; op 9 ansichtkaarten staat een foto van Apeldoornse straten ten tijde van de bevrijding (Loolaan, Deventerstraat, Korenstraat, Loseweg, Hoofdstraat, Paslaan en het Koninklijk Park) en er is 1 ansichtkaart met daarop een gedicht van stadsdichter Herman Kattemölle, genaamd ‘ooggetuige’. Met één van deze ansichtkaarten deel je makkelijk de indrukwekkende verhalen over onze bevrijding en ontdek je ‘onze’ geschiedenis van heel dichtbij.
De buitententoonstelling ‘75 Jaar Bevrijding’ ontdek je elke dag van de week door de hele binnenstad van Apeldoorn. Pak bij één van de 46 deelnemende winkels een routeflyer mee en ontdek alle raamstickers. Het Buitenmuseum is geopend tot na de herfstvakantie en is een initiatief van ACEC, CODA, GIGANT, ondernemers en Centrummanagement Apeldoorn.