Entertainment

Aandacht voor bewoners Paleis Het Loo

Stadhouder Willem III met zijn vrouw Mary Stuart II.

Nu CODA Centrale Bibliotheek, gevestigd aan Vosselmanstraat 299, sinds 1 juli ook weer voor (langer) verblijf geopend is, kunnen verschillende activiteiten en bijeenkomsten weer doorgang hebben. Uiteraard conform de richtlijnen van het RIVM en met inachtneming van 1,5 meter afstand. Eén van die activiteiten is het Geheugenkabinet dat op maandag 20 juli plaatsheeft in de Newtonzaal in CODA Junior (CODA Centrale Bibliotheek). Deelname is zoals altijd gratis; wel is van tevoren aanmelden verplicht. 

In CODA worden bijeenkomsten georganiseerd voor iedereen die (in zijn of haar omgeving) te maken heeft met dementie. Deze maandelijkse bijeenkomsten staan in het teken van verschillende thema’s en voor de komende twee edities is dat Paleis Het Loo. In beide edities worden verschillende onderwerpen besproken; op 20 juli zijn dat de (voormalige) bewoners en op 17 augustus de tuinen van het paleis.

In 1684 kocht Stadhouder Willem III, achterkleinzoon van Willem van Oranje, het middeleeuwse kasteel Het Oude Loo. Apeldoorn was met zijn ruige bossen een zeer geschikt jachtgebied waar de stadhouder en zijn vrouw Mary Stuart II graag verbleven. Kasteel ‘het Oude Loo’ bleek al snel te klein en gaf niet de grandeur voor de toekomstige koning-stadhouder en de Engelse koningin. Om die reden liet Willem III een nieuw paleis bouwen – een paleis met een tuin die kon concurreren met het Versailles van de Franse koning Lodewijk XIV.

Maar, wie hebben er door de jaren heen nog meer op het paleis gewoond? Waren dit alleen leden van het koninklijk huis Oranje-Nassau of heeft Het Loo ook nog andere bewoners gekend? Zo ja, wie waren zij en hoe hebben zij het paleis naar hun wensen aangepast? Zien we daar vandaag de dag nog iets van terug? “Aan de hand van afbeeldingen van schilderijen en oude foto’s verdiepen we ons in de voormalige bewoners van Paleis Het Loo die onlosmakelijk met Apeldoorn verbonden zijn. We zijn daarbij natuurlijk ook benieuwd naar uw herinneringen en ervaringen. Heeft u zelf nog (oude) foto’s, dan hopen we dat u die mee wilt nemen”, aldus Merel Buiting.

Aanmelden

Deelname aan Het Geheugenkabinet is gratis, wel dient men zich van tevoren aan te melden. Dit kan tot en met donderdag 16 juli door een mail te sturen naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl onder vermelding van ‘Geheugenkabinet’, met naam, telefoonnummer en het aantal personen. De bijeenkomst begint om 10.00 uur in de Newtonzaal (in het souterrain van CODA Centrale Bibliotheek) en is om 11.30 uur afgelopen.

Na 20 juli zijn de eerstvolgende edities gepland op 17 augustus en 21 september.