Stedendriehoek
De gemiddelde energierekening voor een huishouden bestaande uit meerdere personen daalt per 1 juli met ongeveer 4%. Dit geldt voor consumenten met een variabel energiecontract. Eerder dit jaar liet het CBS nog weten dat klanten dit jaar gemiddeld 334 euro aan energiekosten kwijt zouden zijn. Dit blijkt nu dus mee te vallen.
Oorzaak van dalende energieprijzen
In januari werd bekend dat de energierekening dit jaar flink hoger zou zijn dan in 2018. Dat kwam door een flinke verhoging van de energiebelasting, hogere netwerkkosten en hogere tarieven voor gas en elektriciteit. Door de zachte winter in Europa, de VS en Azië zijn de gasprijzen onverwacht flink gezakt. Er werd veel minder gestookt, dus de gasvoorraden bleven op peil. Daarnaast werd er ook veel gas geïmporteerd uit andere landen. Dat zorgt dus voor een flink overschot aan gas op de markt. Hierdoor is de gasprijs flink gedaald, wat ook weer resulteert in een lagere inkoopprijs van elektriciteit. Een gemiddeld huishouden is hierdoor op jaarbasis 133 euro goedkoper uit.
Verschil vast en variabel tarief
De prijsdaling is dus alleen van toepassing voor consumenten die een variabel tarief hebben. Bij contracten met variabele energietarieven kunnen de energieprijzen tijdens de looptijd van het contract verlaagd of verhoogd worden. Leveranciers kunnen op twee momenten in het jaar hun tarieven voor variabele contracten wijzigen, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Bij een vast tarief ligt de prijs voor de levering van gas en stroom gedurende de looptijd van het contract vast. Dat betekent dat er voor consumenten met een vast tarief niets zal veranderen per 1 juli.
Helft van de consumenten heeft variabel tarief
Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft op dit moment een contract met een variabel tarief. Het gaat hier vaak om klanten die nog nooit zijn overgestapt naar een andere energieleverancier óf al enkele jaren geleden zijn overgestapt en daarna nooit meer hun energiecontract hebben aangepast. Als een contract met een vast tarief afloopt, dan gaat het contract stilzwijgend over in een contract met variabele tarieven. Juist voor deze mensen kan het lonen om energie te vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier. Want ondanks de dalende energieprijzen, blijven contracten met een variabele prijs gemiddeld duurder dan een energiecontract met een vast tarief.
Vaste leveringskosten stijgen gemiddeld met zo’n 22%
Goed, de variabele kosten gaan dus omlaag. Toch moet de klant zich niet meteen rijk rekenen. De kosten voor het leveren van gas en stroom gaan namelijk flink omhoog. Deze kosten zijn al met meer dan 100% gestegen in de afgelopen 10 jaar. Deze stijging kan worden verklaard door energiebesparing van de klanten en het zelf opwekken van energie waardoor consumenten steeds minder stroom en gas afnemen van energieleveranciers. Het het dalen en wegvallen van de gascontracten, valt er een belangrijke inkomensbron weg. Toch moeten de kosten van de bedrijfsvoering gedekt worden. Daarom is een verhoging van de leveringskosten noodzakelijk.