Stedendriehoek
Een energielabel voor woningen is al een tijd verplicht, maar sinds dit jaar zijn de regels aangescherpt. Per 1 januari moeten woningen al een energielabel hebben voordat ermee geadverteerd wordt op websites als Funda. Veel verkopers komen daar te laat achter en dat kan een hoop gedoe en vertraging opleveren bij het verkoopproces.
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is: of het huis veel of weinig energie verbruikt, of de woning in kwestie energiezuiniger kan worden gemaakt en of de woning makkelijk van het gas af kan. Een geldig energielabel is per 1 januari 2022 verplicht bij nieuwbouw en voor de verkoop en verhuur van alle woningen.
Is er geen geldig energielabel, dan kan de woning niet aangemeld worden voor de verkoop of verhuur. En dat levert vertraging op, want een energielabel regelen kan wel even duren. Veel bedrijven die energielabels uit mogen geven, hebben momenteel lange wachtrijen vanwege de oververhitte woningmarkt.
Te laat op de hoogte
“Veel huizenverkopers weten niet van de aangescherpte regels af en krijgen het pas te horen wanneer zij een verkoopgesprek hebben met de makelaar”, vertelt Haydar Cay van keuringshuis.nl. “De gemiddelde tijd van opdracht tot verkoop is vaak twee weken en die tijd is bij veel bedrijven te kort om het energielabel te regelen. Het gevolg? Met de woning kan niet geadverteerd worden tot er een energielabel is. Het is dus essentieel om op tijd een energielabel te regelen, zowel voor een huur- als een koopwoning, om zo te voorkomen dat de woning niet aangemeld kan worden op websites als Funda en Pararius.”
Beeld: Home keur