Stedendriehoek
APELDOORN – Zaterdag 11 mei staat de werkgroep Fairtrade Apeldoorn met een kraam op het Raadhuisplein. In het kader van de Fairtrade Week, die tweemaal per jaar plaatsvindt, wil de werkgroep de inwoners van Apeldoorn informeren over fairtrade-producten, met als centrale thema van de week: bananen.
De voorzitter van de werkgroep, Theo van Driel (links op foto), vertelt oprecht verbaasd te zijn dat nog steeds veel mensen niet weten wat fairtrade precies inhoudt: “Daarom is het ook zo belangrijk dat we ons in de week van 4 tot en met 12 mei – en specifiek die zaterdag de 11e – laten zien aan het publiek; laten zien dat de Apeldoorners ook producten kunnen aanschaffen waarbij tijdens de vervaardiging rekening is gehouden met de mensenrechten. Die worden in veel landen immers nog steeds geschonden tijdens de productie. Ons inziens mogen eerlijke handelaren niet langer de pisang zijn!”
Een Fairtrade Gemeente word je niet zomaar. Een gemeente moet aan diverse eisen voldoen om deze titel te verwerven. Zo moeten onder meer minstens 15 supermarkten, 10 cafés en restaurants, 17 bedrijven en 32 maatschappelijke organisaties kunnen aantonen dat ze fairtrade-producten verkopen en gebruiken. De Apeldoornse gemeenteraad heeft op 29 september 2016 besloten om Fairtrade Gemeente te worden. Dus een gemeente waar inwoners, winkels, bedrijven en de lokale overheid samen zorgen voor meer eerlijke handel. Van Driel: “We werden als werkgroep destijds – en nu nog steeds – enorm gesteund en geholpen door Politiek Apeldoorn, met name D66. Die partij steekt echt haar nek voor ons uit.”
Bewustwording
Als voorzitter ook van het Apeldoorns Beraad van Kerken weet Van Driel als geen ander hoe een ‘blijde boodschap’ te verkondigen. Hij lacht: “Er zijn inderdaad raakvlakken; ik probeer de mensen op beide vlakken een stuk bewustwording bij te brengen. Wanneer we ons als werkgroep Fairtrade Apeldoorn door de stad begeven en ons licht opsteken bij bijvoorbeeld supermarkten, zien we gelukkig vaak dat het qua assortiment verrassend goed gaat op fairtrade-gebied, maar helaas ook vaak verrassend mis. Veel ondernemers en andere inwoners kennen bijvoorbeeld niet eens het verschil tussen fairtrade en biologisch. Dat leggen we hen dan ook graag uit.”
Zoals gezegd, het thema voor komende week is ‘bananen’. Hoe mooi past dit thema binnen Apeldoorn, waar de Apenheul een van onze nationale topattracties is en nog maar twee weken geleden een enorme opblaasgorilla als kunstwerk verrees op het torentje bij het Stadhuis. Van Driel moet zichtbaar glimlachen om dit fraaie staaltje toeval: “Daar had ik nog niet aan gedacht, haha. Maar niet alleen de bananen zelf hoor, ook het speciale bananenbier uit Afrika gaan we presenteren in het lokale horecabedrijf De Graaf van Vlaanderen, gevestigd aan Hoofdstraat 165a. Het bier kan tijdens de Fairtrade Week geproefd worden bij de Wereldwinkel aan de Brinklaan en wordt dan verkocht bij Slijterij René in dezelfde straat.
Stapje voor stapje
En nee, de werkgroep Fairtrade Apeldoorn gaat niet maniakaal proberen het lokale consumentengedrag te hervormen. “We nemen het stapje voor stapje, dat werkt veel beter dan doordrammen. Onze wens is wel dat we na de Fairtrade Week elke supermarkt en biologische winkel zover hebben gekregen dat ze fairtrade-producten in hun assortiment opnemen.” Soms komt de steun voor de werkgroep ook uit onverwachte hoek, stelt de voorzitter tevreden vast. “Op het Gymnasium Apeldoorn is fairtrade opgenomen in het lespakket. Hopelijk pakken meer scholen voor voortgezet maar misschien zelfs ook basisonderwijs dit op. Het besef kan niet vroeg genoeg worden bijgebracht, wat ons betreft.”