Stedendriehoek

Eerbetoon aan Rubiks Kubus op Internationale Puzzeldag

Op 13 juli is het Internationale Puzzeldag, de dag waarop we de leukste breinbrekers eren. Denk maar eens aan de Rubiks Kubus, waarbij het de bedoeling is om alle kleuren bij elkaar te krijgen op één kant. 13 Juli is namelijk de verjaardag van de uitvinder van de Rubiks Kubus.

Magic Cube
De Rubiks Kubus is genoemd naar de uitvinder ervan. De Hongaar Ernõ Rubik (zaterdag wordt hij 80), een architectuurprofessor, creëerde deze kubus met als doel zijn leerlingen te leren over driedimensionale ruimten. Natuurlijk had hij geen flauw idee wat voor roemrijke tijden de kubus tegemoet stonden. Het werd zelfs een van de meest beroemde puzzels aller tijden! In de jaren ’80 werd de Rubiks Kubus een wereldwijde rage en jaarlijks werden miljoenen kubussen verkocht.

De oplossing
Hoe vaak heb jij een Rubiks Kubus geprobeerd op te lossen zonder gewenst resultaat? Of hoe vaak heb jij de neiging gehad om dat ding door het raam te gooien? Als het aan de Chinees Yusheng Du ligt, niet vaak. Hij heeft namelijk het wereldrecord ‘Speedcubbing’ in handen, waar hij binnen 3.47 seconden een Rubiks Kubus kan oplossen. Wat een vlugge vingers! Maar hoe los je deze puzzel eigenlijk op? Eigenlijk is dat heel simpel en heb je maar vijf stappen. De puzzel heeft zes zijden die je één voor één moet oplossen. Zorg bij stap 1 dat je aan één zijde een wit kruis krijgt. Daarna zorg je dat zijde twee en drie een rode en blauwe T krijgen. Als je dat is gelukt, heb je een witte zijde plus een rode en een blauwe T. Kom je er echt niet uit en wil je toch het complete antwoord? Magazine KIJK heeft hier een handig stappenplan voor.

Leuk tijdverdrijf
Op 13 juli wordt dus Internationale Puzzeldag gehouden voor de Rubiks Kubus. Jaarlijks op 29 januari is er nóg een puzzeldag; deze met als doel het eren van alle puzzels. Want zeg nou eerlijk: puzzelen is een erg leuk tijdverdrijf én het is nog goed voor je ook! Puzzels dagen je brein uit en stimuleren verschillende cognitieve functies, zoals logisch denken, probleemoplossing, ruimtelijk inzicht en patroonherkenning. Het regelmatig oefenen van deze mentale vaardigheden houdt je geest scherp en verbetert het cognitieve functioneren.