Stedendriehoek
Het is niet verplicht om je te laten vaccineren tegen het coronavirus. Onder anderen handbalster Yvette Broch en voetballer Matthijs de Ligt haalden de media door het openlijk weigeren van het vaccin. Na ophef besloot Matthijs toch zich te laten inenten, maar Yvette houdt voet bij stuk: “Mijn lichaam is mijn tool. We weten niet wat het vaccin doet op lange termijn.”
Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet, eerste inentingen en herhaalvaccinaties, blijkt uit cijfers van het RIVM. De vaccinatiebereidheid is groot. Toch is er een kleinere groep die zich niet heeft laten inenten of daar niet toe bereid is. De redenen zijn uiteenlopend, al zitten er ook drogredenen tussen. Een voorbeeld: volgens complotdenkers zou er een gps-chip in het vaccin zitten. Fysiek gezien is dit niet mogelijk. Een gps-chip is nog altijd te groot om via een spuit in je lichaam geplant te worden. Ook gaan de fabels rond dat de vaccins je magnetisch maken en je DNA veranderen. Dit zou de RNA-vaccins BioNTech/Pfizer en Moderna betreffen. In het vaccin zitten vetbolletjes met een genetische code. Deze kunnen echter niet samengevoegd worden met jouw DNA.
Er heerst onwetendheid, ook over het effect op lange termijn. Het College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft tijdens de klinische studies het vaccin in meerdere fases op grote groepen mensen getest. De meeste bijwerkingen worden binnen zes weken na vaccinatie zichtbaar en deze worden dan tijdens de klinische studies opgepikt. Toch blijft het feit dat er geen data beschikbaar zijn op langere termijn.
Bijwerkingen na een vaccinatie zijn vaak koorts, hoofdpijn en vermoeidheid, maar ook spierpijn, rillingen, misselijkheid en braken. Vaak gaan ze binnen een dag of enkele dagen over. In zeldzame gevallen zijn de bijwerkingen ernstiger. Bij de vaccins van AstraZeneca en Janssen kan het gaan om een propje in het bloed (trombose), in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes (trombopenie). In uitzonderlijke gevallen komen mensen ook te overlijden na vaccinatie. Dit wordt gemeld bij Lareb (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen) en er wordt dan onderzocht wat de oorzaak is en of er een direct verband is tussen de vaccinatie, mogelijke bijwerkingen en het overlijden.
Bij jonge mannen tussen de 16 en 30 jaar is een verband te zien tussen een Pfizer-vaccinatie en een hartspierontsteking. De ontsteking is zeldzaam en verloopt mild. Het gerucht gaat dat je onvruchtbaar kunt worden door het coronavaccin, maar volgens het RIVM blijkt dit uit onderzoeken van vaccinfabrikanten niet zo te zijn.
De bijwerkingen klinken misschien heftig als je nog geen corona hebt gehad. Waarom zou je het dan doen? Sinds het begin van de coronacrisis wordt gesproken over groepsimmuniteit en solidariteit. Hoe meer mensen beschermd zijn, hoe minder het wordt verspreid en als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor een ander. Je hoeft er zelf geen last van te hebben om het coronavirus wel bij je te dragen, maar je kunt er een ander wel ziek mee maken. Veel mensen worden nauwelijks ziek door het virus. Wel blijkt uit onderzoek dat een op de tien mensen die corona krijgen, langer dan drie maanden met gezondheidsklachten kampen. Een op de honderd zelfs langer dan een jaar. Denk aan extreme vermoeidheid en concentratiestoornissen. Het percentage dat aan de gevolgen overlijdt, is volgens het RIVM 1 tot 1,3 procent.
Maar als je zelf niet gevaccineerd wilt worden, maar een groot deel dat wel is, dan is het probleem toch ook opgelost? Niet iedereen kan zich laten vaccineren. Als je allergisch bent voor (één van) de bestanddelen van het vaccin, dan mag je niet gevaccineerd worden. Ook als je na de eerste vaccinatie een allergische reactie krijgt, mag je niet voor de tweede keer gevaccineerd worden.
Als je corona hebt gehad, heeft het dan wel zin om je te laten vaccineren? Wanneer je ziek wordt maakt je lichaam antistoffen aan, maar ook na vaccinatie. Er wordt nog onderzoek gedaan naar hoeveel antistoffen er nodig zijn om iemand helemaal tegen het virus te beschermen en hoe lang die bescherming duurt. Ook is nog niet bekend of je mensen kunt besmetten als je gevaccineerd bent.
Als u een uitnodiging heeft ontvangen en tijd wilt nemen om na te denken over vaccinatie, dan is dat mogelijk. Bewaar uw uitnodiging goed, zodat u op een later moment telefonisch of digitaal een afspraak kunt maken. De uitnodiging verloopt niet.
Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid, www.cbg-meb.nl en www.rivm.nl.
Disclaimer: De redacteur van dit artikel is niet voor of tegen vaccinatie en heeft met dit artikel geprobeerd beide kanten te belichten.