Stedendriehoek

De Brinkhof prachtig pand in het groen

‘Trendy en topic’. Zo kenschetst Bas Gregoor, managing partner bij Grehamer & Company, het woonproject De Brinkhof. Tegenover het Amaliapark wordt een bijna 45 jaar oud gebouw omgetoverd in een aantrekkelijke plek om te wonen. “Apeldoorners willen zich hier graag settelen, maar ook de mensen uit het westen van ons land, die steeds meer de drukte van de Randstad achter zich willen laten en hun toekomst zoeken op de Veluwe. Wij hebben voor hen een prachtig pand in het groen.”

Wie kiest voor De Brinkhof, is verzekerd van een fantastische plek om te wonen in het centrum van Apeldoorn, met de ruimte en rust dichtbij. Het pand, dat voorheen als verzamelcomplex voor wonen, werken en winkelen diende, wordt getransformeerd naar woningen; die variëren van één- tot vierkamerappartementen met afmetingen van circa 35 tot 120 vierkante meter. Vanaf oktober het mogelijk om drie ingerichte kijkwoningen te komen bezichtigen in De Brinkhof. Op deze manier kunnen potentiële kopers ervaren hoe het wonen hier voor hen zal zijn. De eerste fase van verkoop start in oktober en behelst 33 van de in totaal 168woningen. Naar verwachting zijn de woningen van fase 1 in het tweede kwartaal van 2022 gereed.

Samen met Rik Klinkhamer, ook managing partner in de vastgoedonderneming, was Gregoor onder de vlag van Cityside Apartments al volop actief in de verhuur van dergelijke projecten. De Brinkhof is niettemin hun eerste grote verkoopproject en de omvang ervan is eveneens nog ongeëvenaard. “Alle authentieke Apeldoorners kennen het pand en de rijke historie ervan. Maar het was door de jaren heen verloederd en wij hebben de schone taak dit legendarische stuk vastgoed weer een betekenis te geven.”

Geschiedenis van De Brinkhof
Gregoor gaf het al aan: de Apeldoorners kennen de geschiedenis van De Brinkhof. Zij kunnen in dit artikel dus gerust een alinea overslaan. Voor de anderen volgt hier nog even een korte samenvatting: De Koude Oorlog kenmerkte zich door constante dreigingen in West-Europa. In Nederland werd, om deze dreiging het hoofd te bieden, de wet Bescherming Burgerbevolking in het leven geroepen. Burgers zouden door deze ‘B.B.-wet voorbereid zijn op een bomaanslag. De Brinkhof, gebouwd in 1977, is ingericht voor deze B.B.-wet. De schuilkelder van het pand kent een speciale klimaatinstallatie, generatoren, hurktoiletten en waterbassin, waardoor 7.000 mensen een nucleair conflict zouden moeten overleven. Eén van de weinig zichtbare elementen uit deze tijd is de ontluchtingsbuis die op de hoek van de Rustenburgstraat en de Helfrichstraat is te vinden. Met 65 woningen, 6 kantoorruimtes en 17 winkels moest het pand fungeren als een plek om te wonen, werken, winkelen en samenkomen. De kroeg La Cave en later Paddock in de kelder van De Brinkhof was een ontmoetingsplek voor vele jongeren.

Alle Apeldoorners opgelet: we gaan weer verder. “Wonen in De Brinkhof is wakker worden met uitzicht over het Amaliapark, de drukte opzoeken in het centrum, snuffelen in de diverse winkels en boetiekjes, genieten van alles dat de horeca te bieden heeft, op zaterdag boodschappen doen op het Marktplein of uitwaaien op De Veluwe. En dat allemaal met als uitvalsbasis een prachtig wooncomplex, met een grote diversiteit aan balkons. Niet de standaard blokkendoos die je elders in het land vaak aantreft. De gezamenlijke binnentuin en dakterras worden ingericht met veel groen en zitplekken. Parkeren kan in de ondergrondse parkeergarage.”

We maken er een beleving van
Grehamer & Company maakt bestaand vastgoed betekenisvol, vertelt Gregoor. “Dat zit in ons bloed. Veiligheid, duurzaamheid en beleving vinden we belangrijk: op kwaliteit wordt niet ingeboet. Zo zorgen we ervoor dat gebruikers de best mogelijke en meest comfortabele plek krijgen om te wonen. In de afgelopen jaren hebben we een aanzienlijk trackrecord opgebouwd van succesvolle transformaties. Binnen hebben we alle benodigde (operationele) expertise in huis om zaken in goede banen te leiden.” Een beleving realiseren, dat beheersen ze tot in de perfectie. “Wij willen dat de bewoners er elkaar ontmoeten, vandaar de binnentuin en het dakterras. En dat we met dit en onze andere projecten meehelpen om de woningnood in Apeldoorn te verlichten, is alleen maar een mooie bonus!”

Voor meer informatie, zie de website grehamer.com