Stedendriehoek

Dag van de Dierenarts: de veterinaire reactie op de Covid-19-crisis

Vandaag, zaterdag 24 april, is het de Internationale Dag van de Dierenarts. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd door de World Veterinary Association. Het belang van de dierenarts bij het welzijn van (huis)dieren staat op deze dag centraal. Het thema van dit jaar zal je niet verbazen, namelijk de veterinaire reactie op de Covid-19-crisis.

Dierenartsen houden zich bezig met de gezondheid en het welzijn van dieren. Zij onderzoeken en behandelen zieke of gewonde dieren en voorkomen dat gezonde dieren ziek worden. Dit doen dierenartsen onder andere door dieren in te enten, te opereren en te euthanaseren. Ook geven zij advies aan eigenaren en leiding aan eventuele assistenten.

Opleiding

Niet iedereen kan zichzelf zomaar dierenarts noemen. Hiervoor moet je de studie Diergeneeskunde hebben gevolgd, die zes jaar duurt. Om de studie te kunnen volgen heb je een vooropleiding nodig op vwo-niveau in de richting Natuur en Gezondheid. In uitzonderlijke gevallen kan een hbo-opleiding ook mogelijkheden bieden. Binnen de studie komen diverse onderwerpen aan bod. Zo wordt er ingegaan op de algemene kennis over diersoorten, maar ook anatomie en ziekteleer zijn belangrijk. Na de eerste vier jaar krijgt de aanstaande dierenarts de titel doctorandus in de Diergeneeskunde. Aan het einde van de studie staat vooral het opdoen van praktijkervaring centraal.

Registratie

Per jaar studeren circa 170 dierenartsen af aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Personen die werkzaam zijn als diergeneeskundigen (dierenartsen en paraveterinairen) zijn verplicht hun bevoegdheid tot uitoefening van de diergeneeskunde te registreren. Volgens het Diergeneeskunderegister waren er op 1 januari 2020 8.657 dierenartsen. Dat waren er 2.797 meer dan tien jaar eerder. Echter zegt het aantal geregistreerde dierenartsen in het Diergeneeskunderegister niets over de actuele beroepsstatus van de geregistreerde dierenartsen. Het geeft alleen inzicht in het aantal dierenartsen dat zich op enig moment heeft laten registreren. Dierenartsen die de veterinaire praktijk hebben verlaten, voor een ander werkkring of omdat ze met pensioen zijn gegaan, blijven in het register aanwezig en behouden hun veterinaire bevoegdheid. Ook verloopt de koppeling van het Diergeneeskunderegister met de Basis Registratie Personen niet altijd goed. Hierdoor worden bijvoorbeeld overlijden of uitstroom naar het buitenland niet altijd goed geregistreerd.

Covid-19

Dierenartsen werden tijdens de intelligente lockdown van maart 2020 geconfronteerd met een nieuwe en veeleisende uitdaging: omgaan met het grote publiek terwijl ze proberen (huis)dieren te behandelen en veilig te blijven. Hierdoor mochten in veel praktijken de eigenaren niet meer de behandelruimte en/of kliniek in en werd op afstand de gezondheid van hun (huis)dier besproken. Dit beperkte de blootstelling tussen mensen, maar verhoogde de angst bij eigenaren van gezelschapsdieren omdat ze hun huisdier niet onderzocht konden zien worden. Vertrouwen werd een belangrijke factor, dat moest worden getoond om dit proces te laten werken.

Hoe kies je een ‘goede dierenarts’?

Het kan zo zijn dat je door de coronamaatregelen nu een andere kijk op je dierenarts hebt. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen namelijk bij het kiezen van een dierenarts vooral kijken naar de reisafstand en prijs. Maar naast vertrouwen wil je waarschijnlijk ook dat je te maken hebt met medewerkers die voldoende kennis en kunde hebben. Hoe blijven de dierenartsen en medewerkers van de kliniek op de hoogte van ontwikkelingen in hun vakgebied, zoals nieuwe behandelmethoden of medicijnen? Volgen zij regelmatig nascholing om hun kennis op peil te houden? Is er binnen de kliniek veel kennis over en ervaring met de diersoort(en) die je hebt? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf en de medewerkers kunt stellen. Daarnaast is de werkwijze ook belangrijk: Hoe worden operaties uitgevoerd? Heeft de kliniek een hygiënebeleid? Stuurt de kliniek herinneringen voor aanbevolen gezondheidschecks en vaccinaties? Bedenk wat voor jou belangrijk is, ook als je door de coronacrisis een huisdier hebt aangeschaft en nog op zoek bent naar een dierenarts. Denk hierbij ook aan de uitrusting van de kliniek. Welke apparatuur heeft de kliniek om goede diagnoses te stellen, zoals het maken van een röntgenfoto of echo van het dier? Hoe vaak wordt deze apparatuur gecontroleerd of onderhouden? Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijk: klikt het tussen de medewerkers en jou? Kun je met al je vragen daar terecht? Kies bewust en durf dierenartsen te vergelijken. Een dierenarts kan voor je moeder en haar kat heel goed zijn, maar bij jouw hond en jou niet passen.

Bronnen: Wageningen Economic Research, Nationale Beroepengids, worldveterinaryday.com en Anicura