Stedendriehoek
Het college van de gemeente Apeldoorn heeft een coronahulpfonds ingesteld, bedoeld voor ondernemers die tussen de mazen van de landelijke regelingen vallen. “Door het instellen van dit fonds proberen we ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden blijft voor Apeldoorn”, aldus wethouder economische zaken Jeroen Joon (zie foto). Daarnaast zet het college de bestaande maatregelen uit 2020 door om ondernemers te helpen.
Het hulpfonds is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat de komende weken concreet wordt uitgewerkt. Wethouder Joon: “De maatregelen uit 2020 die we doorzetten, zijn veelal gericht op lastenverlichting. Zo hoeven horecaondernemers alleen precariobelasting te betalen voor de terrassen als ze open mogen zijn en krijgen ze 70% korting zolang de anderhalvemetermaatregel geldt.” Daarnaast kunnen ondernemers de belastingen in termijnen betalen en is maatwerk met Tribuut mogelijk.
Andere maatregelen waar de gemeente geld voor gaat uittrekken zijn vouchers om ondernemers te steunen in het toekomstbestendig maken van hun onderneming. Deze vouchers zijn in te wisselen bij Apeldoornse ondernemers. “En dat is niet het enige wat we van plan zijn om te doen”, aldus wethouder binnenstad Maarten van Vierssen. “Uiteindelijk zijn ondernemers het beste geholpen door de consument die geld uitgeeft. Dat betekent dat we die consument weer naar de binnenstad moeten trekken. We denken dan ook na over een marketingcampagne en maken extra middelen vrij voor door ondernemers opgezette projecten en evenementen.”
Volgens Van Vierssen is dit pakket met maatregelen niet alleen goed voor ondernemers. “We willen uiteindelijk allemaal een levendige binnenstad. Dat kan alleen door ervoor te zorgen dat er ook na corona nog wat te doen is. De inwoners van Apeldoorn hebben er dus alle belang bij dat we onze ondernemers optimaal ondersteunen. Dat doen we overigens niet alleen voor de binnenstad. Ook voor de wijkwinkelcentra en de dorpskernen trekken we geld uit om daar activiteiten mogelijk te maken.”
Een andere reden waarom het college vol inzet op het ondersteunen van ondernemers is het behouden van werkgelegenheid. “Al die ondernemers houden ook mensen aan het werk. Door ondernemers die voor de crisis er goed voor stonden te helpen, zorgen we ervoor dat in elk geval een deel van de werkgelegenheid behouden blijft.” Van Vierssen ziet alleen ook dat sommige banen na de crisis niet meer zullen terugkeren. “Voor die mensen zijn we als gemeente bezig om ze om te scholen naar andere branches waar juist heel veel werk is.”
Kenmerk van de huidige situatie is de onzekerheid voor de toekomst. Volgens Jeroen Joon kan het goed zijn dat gemeente Apeldoorn er nog niet is met dit pakket. “De crisis blijft voortduren en ook wij komen telkens weer voor verrassingen te staan. We blijven dan ook in gesprek met de stad om te kijken waar onze inzet het meeste gewenst is en waar we misschien nog wat extra’s moeten doen.” Van Vierssen vult aan: “De crisis raakt ons allemaal en we staan als samenleving voor tal van uitdagingen. Als gemeente willen wij zoveel mogelijk mensen ondersteunen om deze crisis te boven te komen.”