Stedendriehoek
APELDOORN – Na een periode van sluitingen, openstellingen en beperkingen vanwege coronamaatregelen is Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch weer zonder maatregelen te bezoeken op woensdag en zondag van 10.00 tot 16.30 uur. Vooraf een afspraak maken is niet nodig. Ook is het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet langer verplicht. Voorzitter Johan Kruithof: “Juist in deze tijd is het van belang dat het Herinneringscentrum vrij te bezoeken is. Gesprek over vluchten, veiligheid en de kwetsbaarheid van vrede en vrijheid zijn relevant en zeer actueel.”
Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch werd op 26 januari 2020 geopend en hoewel bezoekers en scholen vrijwel direct de weg naar het Herinneringscentrum wisten te vinden, werd het centrum een paar maanden later geconfronteerd met de eerste coronamaatregelen en de eerste gedwongen sluiting. De (gedeeltelijke) heropeningen en sluitingen volgden elkaar in 2020 en 2021 meermaals op. Vanaf deze maand zijn er geen beperkende maatregelen meer van kracht en is het Herinneringscentrum op woensdag en zondag vrij toegankelijk. Ook het onderwijs kan via educatie@coda-apeldoorn.nl weer klassenbezoeken inplannen.
Nieuwe educatieve uitgave
De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn, Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch en CODA houden zich actief bezig met de geschiedenis van de Joodse inwoners van Apeldoorn. Dat gebeurt bijvoorbeeld met een aantal educatieprogramma’s, gastlessen, het boek Hanna’s reis en een bezoek aan het Herinneringscentrum. Onlangs is een nieuwe educatieve uitgave verschenen voor groep 7/8 van het basisonderwijs. In deze uitgave wordt een aantal verhalen verteld van en over kinderen in de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn. Met foto’s, illustratie, kaarten van Apeldoorn en omgevingsinformatie worden de verhalen van de Joodse kinderen naar de belevingswereld van de leerlingen gebracht. Elk verhaal sluit af met een drietal verdiepingsvragen die ingaan op thema’s als vriendschap, vrijheid, veiligheid en vluchten en die aanzetten tot gesprek tussen de leerlingen onderling en in klassenverband. Met de verhalen van kinderen in grofweg dezelfde leeftijdscategorie worden het inlevingsvermogen en begrip van de geschiedenis vergroot. Meer weten over deze uitgave? Mail dan naar educatie@coda-apeldoorn.nl en kijk op www.apeldoornschebosch.nl/educatie-primair-onderwijs. Hier is ook meer informatie te vinden over Hanna’s reis.
Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
Het Apeldoornsche Bosch was een Joods-psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, op de plek waar nu ‘s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg gehuisvest is. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 gaat het gruwelijk mis. Het Apeldoornsche Bosch wordt op brute wijze door de Duitse bezetter ontruimd. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, werden naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. Het Herinneringscentrum is gevestigd in de voormalige woning van Philip Fuldauer, pedagoog en directeur van het Paedagogium Achisomog, de kinder- en jeugdafdeling van Het Apeldoornsche Bosch. Op de begane grond van de woning is een expositie ingericht die het verhaal vertelt van de bloeiende instelling die Het Apeldoornsche Bosch ooit was en van de ramp die zich daar in januari 1943 heeft voltrokken. Op de eerste verdieping wordt de geschiedenis naar de actualiteit gehaald. In vier kamers gaan groepen kinderen en jongeren aan de hand van de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch aan de slag met thema’s als vrijheid, vriendschap, veiligheid en vluchten. Voor meer informatie: www.apeldoornschebosch.nl