Stedendriehoek
APELDOORN – De campagne ‘Goed doen voelt goed’ van Apeldoorn Pakt Aan gaat dinsdag 6 februari van start.
“Met deze campagne willen we Apeldoorners laten zien dat een kleine investering van onszelf, een wereld van verschil kan betekenen voor de ander. We willen zoveel mogelijk nieuwe mensen inspireren en enthousiast maken om vrijwilligerswerk te gaan doen bij organisaties, verenigingen of voor iemand in Apeldoorn. De campagne maakt mensen bewuster van de impact die vrijwilligers en vrijwilligerswerk op de gemeente hebben”, aldus de organisatie.
Tijdens de campagne worden veel verhalen van vrijwilligers gedeeld. Janneke Verboom bijvoorbeeld. Zij woont samen met haar vriend en twee kinderen in Apeldoorn en werkt voor Waterschap Vallei en Veluwe. In haar vrije tijd is zij bezig met fotografie, yoga, pilates en wandelt ze graag. Tijdens het wandelen werd het besef van zwerfafval steeds groter, zo vertelt Janneke.
Janneke in beweging en de straten blijven schoon
“Wij wandelen best veel, in het bos, maar ook een rondje door de wijk. We hadden wel iets van: jeetje, wat ligt er veel troep overal. We zouden eigenlijk een keer een stok en een zak mee moeten nemen om het op te ruimen. Vorig jaar zijn we bij het Zero-Waste festival geweest en kwamen we bij de kraam van Heel Apeldoorn Rein. Hier hebben wij toen twee stokken en zakken gekregen en ben ik, soms samen met de kinderen, gaan lopen om zwerfafval op te ruimen.”
Fit en opgeruimd
Toen Janneke was begonnen met het opruimen van zwerfafval tijdens het wandelen, hoorde zij ook dat er een groep ploggers actief is. “Het woord ploggen is een combinatie van joggen en het Zweedse woord ‘plocka’, wat verzamelen betekent. Je gaat dus eigenlijk een rondje hardlopen en het afval dat je tegenkomt ruim je op. De combinatie van lekker in beweging zijn en nuttig bezig zijn leek mij wel wat. Ik heb contact opgenomen met Zero Waste Apeldoorn en heb mij hiervoor aangemeld. Inmiddels plog ik elke tweede zondag van de maand mee. We ploggen in verschillende stadsdelen en kijken waar er niet zoveel wordt gedaan om zwerfafval op te ruimen. Per keer lopen we tussen de 5 en 8 kilometer. Dit klinkt nog best veel, maar we lopen niet constant door. Soms ligt er veel afval en ben je daar even mee bezig. Fijn is het ook dat we rekening met elkaar houden en je het kunt aangeven als je bijvoorbeeld wat rustiger wil lopen.”
Ploggen geeft resultaat
De troep van iemand anders opruimen, is dat nou leuk? “Jazeker”, zegt Janneke enthousiast. “Allereerst is het leuk dat ik meteen resultaat zie van mijn inzet. Je kunt goed het verschil van voor onze plogronde zien en na onze plogronde. Ik hoop dat mensen door onze plogrondes bewust worden gemaakt, zodat er minder wordt weggegooid. Naast het nuttige van het opruimen is het ploggen erg gezellig. Ik kan kletsen met een leuke groep, ik ben buiten en lekker in beweging. Soms spreken we af om te starten bij iemand thuis, om na die tijd gezellig af te sluiten met koffie en thee. De plogronde in december doen wij altijd in kerstoutfit in de omgeving van Hoog Soeren en sluiten we af bij het pannenkoekenhuis. Een andere leuke bijkomstigheid tijdens onze plogrondes is dat we naast zwerfafval ook wel eens kleine schatten vinden. Zo heb ik een mooi koffiekopje gevonden dat ik nu gebruik.”
Vaste prik in de agenda
Toen Janneke werd benaderd of zij haar verhaal wilde vertellen over haar vrijwilligerswerk, was zij verbaasd. “Voor mij voelt dit niet als vrijwilligerswerk, want ik vind het gewoon leuk om te doen. Het ploggen is een standaard routine geworden en staat voor elke tweede zondag van de maand op de kalender. Het is fijn om deze houvast te hebben, want tussendoor ploggen gebeurt niet vaak door alle drukte van de dagelijkse dingen. Dit vaste moment in de maand geeft houvast en kost mij maar twee uurtjes per keer.”
Aandacht voor zwerfafval
De ploggroep krijgt regelmatig reacties en wordt gezien in Apeldoorn. “Tijdens het maandelijkse ploggen krijgen we regelmatig een duimpje omhoog, worden we bedankt en krijgen we te horen hoe goed het is wat we doen. Mensen zijn ook nieuwsgierig, willen graag weten waarom we het doen en vanuit welke organisatie. Dit is een mooie mogelijkheid om te vertellen over Zero Waste Apeldoorn en andere mensen te inspireren. Zelf heb ik mijn buurman weten te inspireren. Hij zag mij zwerfafval opruimen en werd enthousiast, zodat hij nu zelf ook regelmatig met een stok en een zak loopt als hij de hond gaat uitlaten.”
Voor wie maak jij het verschil?
Een kleine tijdsinvestering van jezelf, kan een wereld van verschil maken voor een ander. En met het grote aanbod mooie vrijwilligersinitiatieven in Apeldoorn, is er altijd wel iets dat bij je past. Zo doe je niet alleen iets goeds. Het voelt ook nog eens geweldig. Kijk voor meer informatie op www.apeldoornpaktaan.nl.