Stedendriehoek
Vorige week las u al de aankondiging dat Bloemisterij Labberton ermee stopt. Per 17 juli 2021 sluit zij de deuren van haar winkels aan de Julianalaan 11 en Hoge Dries 100. Om meer uitleg aan de situatie te geven sprak ik Nellie en Gep Labberton, die vertellen over deze zware beslissing.
De donkere dagen van het jaar komen er weer aan en hoewel de meeste mensen nog aan het genieten zijn van de nazomerse temperaturen, is het al volop herfst bij Bloemisterij Labberton. De winkel aan de Julianalaan is aangekleed met warme kleuren en u ziet een divers aanbod seizoensgerelateerde planten en bloemen, waaronder verschillende bessensoorten, heideplanten, kalebassen en hopstrengen. Daarnaast is de potterie, het glas en mandwerk net weer aangevuld met de nieuwste trends.
Achterin de winkel schuif ik bij Nellie en Gep aan om het te hebben over de beslissing om de winkels te sluiten. Misschien wel de belangrijkste vraag is: waarom? Waarom stopt de familie Labberton er volgend jaar mee? Nellie legt uit dat er meerdere redenen zijn, te beginnen met de nieuwbouwwoningen die op den duur worden gebouwd aan de Julianalaan. Daarnaast krijgt de onderneming steeds meer te maken met logistieke problemen. “Hoewel we altijd volop medewerking hebben gekregen van de buurt, is het niet meer van deze tijd om een bedrijf van onze omvang in een woonwijk te hebben. Dit brengt logistiek gezien diverse problemen met zich mee. Daarnaast maken wij ons zorgen omtrent de wetgeving. Onder andere de milieueisen worden steeds strenger.”
“Het vak als bloemist is hard werken”, vertelt Gep. “In de bloemenwereld draai je veel uren, vaak wel 70 tot 90 uur per week. Dat is best een aanslag op je lichaam. We zijn ook niet de jongsten meer.” De keuze is daarom ook een bescherming voor jezelf, meent Nellie: “We houden nog steeds enorm van ons vak, maar doordat er op den duur woningen gebouwd mogen worden aan de Julianalaan én met alle zorgen om het ondernemen heen, hebben we besloten om naar een einddatum toe te werken.”
In 1923 werd de bloemisterij door opa Labberton opgericht. Onderhand staan Gep, Nellie, Rody en Bas (de derde generatie) al zo’n 25 jaar aan het roer. “We hebben deze beslissing ook met onze familie besproken. Gelukkig zaten we op één lijn. Onze ouders (Piet en Willemien Labberton van 81 en 85 jaar) zien ons ploeteren en vinden ook dat we de juiste keuze hebben gemaakt.” Veel klanten reageerden vooral perplex op het nieuws. ‘Maar het is altijd zo lekker druk’, reageerden ze. Toch heeft de sluiting niets met financiën te maken. “We hopen met dit interview meer duidelijkheid te kunnen geven.”
Zoals eerder genoemd komen er op de plek van de bloemisterij aan de Julianalaan op den duur nieuwbouwwoningen. Het pand aan de Hoge Dries komt te koop of te huur te staan. Wat de familie Labberton gaat doen is voor hen nog onduidelijk. Nellie: “Ons hart ligt in de bloemen, maar de toekomst ligt nog open.” Ze gaan in ieder geval deels genieten van meer vrije tijd. “Die gaat al zo snel voorbij.”
Voor het zover is gaat Labberton nog een klein jaar volop draaien. “De meeste personeelsleden hebben kenbaar gemaakt dat zij tot het einde zullen blijven. We hebben een hecht team met mensen die al meer dan 20 jaar bij Labberton werken. Ze staan echt voor elkaar klaar. Dat is fantastisch om te zien.” Naar het eind toe zullen er genoeg mooie acties zijn. “Er komen heel veel leuke maanden en feestdagen aan. Denk aan Kerstmis, Pasen en Moederdag. We gaan nog een klein jaar knallen.” Kijk voor meer informatie op www.bloemisterijlabberton.nl. Ook te volgen op Facebook en Instagram.
Zowel de particulier als zakelijke klant is bij Labberton aan het goede adres. Naast bloemen en planten is de bloemisterij gespecialiseerd in trouw- en rouwwerk. Men kan hier terecht voor diverse soorten en vormen boeketten en bloemstukken, planten (ook voor verhuur), aankleding voor speciale gelegenheden, verschillende abonnementen op boeketten, het vullen van potten en vazen en interieuradvies met betrekking tot planten en bloemen. “Persoonlijke aandacht staat bij ons hoog in het vaandel en door onze ervaring hoeven we eigenlijk nooit ‘nee’ te verkopen.”