Stedendriehoek
In de Stedendriehoek vind je een schat aan bijzonder erfgoed. Van de nog altijd werkende Papierfabriek De Middelste Molen, de karakteristieke Berkelzomp en de laatmiddeleeuwse Ludgeruskerk tot aan Stedelijk Museum Zutphen en de Loenense Waterval, de hoogste waterval van Nederland. Erfgoedlocaties met boeiende verhalen en bovendien op steenworp afstand van elkaar, heel goed bereikbaar per fiets en soms ook te voet of zelfs per stoomtrein.
Al die bijzondere verhalen zijn samengebracht in een uniek routeboekje, Rondje Erfgoed. Naast achtergrondinformatie, tips, fiets- en wandelroutes en bijzondere wetenswaardigheden vind je in deze gids ook foto’s en andere afbeeldingen. Maar, niet bij elke locatie zijn alle bijbehorende afbeeldingen opgenomen. De stickers die nodig zijn om dit routeboek compleet te maken, krijg je gratis bij een bezoek aan de erfgoedlocaties. Spaar ze allemaal en maak van dit album een mooi aandenken aan jouw Rondje Erfgoed.
Gemeenten en erfgoedlocaties ‘aan het woord’
In dit routeboekje vertellen de vijf deelnemende gemeenten iets over hun (erfgoed)geschiedenis en wat je in die gemeente kunt doen, zien én beleven. Van een wandeling langs beken, sprengen en de uiterwaarden tot een bezoek aan één van de vele evenementen of musea die deze gemeenten rijk zijn. Ook elke erfgoedlocatie neemt je in het kort mee terug in de tijd, maar vertelt natuurlijk ook wat je daar nú kunt doen. Zo zijn er bij verschillende locaties verrassende en leerzame rondleidingen, kun je bijvoorbeeld met een Berkelzomp over de Berkel varen en kom je meer te weten over Aleyda, de heks van Almen. Via QR-codes in het routeboekje word je doorverwezen naar de website van een gemeente of locatie, waar je informatie vindt over de openingstijden, activiteiten, evenementen en eventuele tentoonstellingen.
Maak kans op een persoonlijke rondleiding
Wanneer je voor 31 december 2024 alle stickers verzameld hebt, maak je kans op een persoonlijke rondleiding bij één van de erfgoedlocaties. Heb je alle locaties bezocht en is je album vol? Mail dan naar rondjeerfgoed@coda-apeldoorn.nl en maak kans op deze rondleiding voor twee personen bij één van de deelnemende locaties. Meedoen kan tot 31 december, maar wacht niet te lang: alleen de eerste 20 aanmeldingen krijgen deze rondleiding, inclusief koffie en gebak, aangeboden.
De Gelderse Stedendriehoek
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en met hulp van ‘Tijdelijke subsidieregeling cultuur en erfgoed Gelderse regio Stedendriehoek gemeente Zutphen 2023- 2024’ tot stand gekomen. Naast de gemeente Zutphen vallen ook de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Lochem en Voorst binnen deze regeling. Rondje Erfgoed is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen die gemeenten en de erfgoedinstellingen die met hun verhalen in dit verzamelalbum zijn opgenomen. Die verhalen, die ook verbonden zijn aan het Verhaal van Gelderland, vormen samen een bijzondere ontdekkingstocht door de Gelderse Stedendriehoek.
Verkoopadressen
Het routeboekje is vanaf 29 mei voor €3,- te koop bij de deelnemende erfgoedinstellingen en gemeenten. Wil je weten welke locaties meedoen en waar je dit boekje kunt kopen? Ga dan naar www.coda-apeldoorn.nl/rondjeerfgoed voor alle informatie.