Stedendriehoek

Bijdragen aan lokale biodiversiteit: dierenwelzijn in eigen tuin en op balkon

Dierendag is een mooi moment om stil te staan bij het welzijn van dieren, en dit hoeft niet beperkt te blijven tot huisdieren. Juist de wilde dieren om ons heen verdienen onze aandacht. Een manier waarop we als bewoners van de stedendriehoek een verschil kunnen maken, is door onze tuinen en balkons te transformeren in miniatuur-natuurreservaten, die bijdragen aan de lokale biodiversiteit.

Veel inheemse diersoorten, zoals bijen, vlinders, vogels en egels, hebben het moeilijk door de verstedelijking en de afname van hun natuurlijke leefomgeving. Door onze buitenruimtes op een eenvoudige manier diervriendelijker te maken, kunnen we deze soorten een steuntje in de rug geven. Dit begint al met het planten van inheemse bloemen en planten, zoals lavendel, vlinderstruik en margriet. Het aanleggen van een wilde bloemenstrook of een kruidenhoek kan al snel leiden tot een explosie van leven.

Daarnaast kunnen we waterpartijen, zoals een kleine vijver of zelfs een waterschaal, in de tuin plaatsen. Veel dieren, zoals vogels en egels, hebben drinkwater nodig, zeker in droge periodes. Stapel ook eens wat takken en bladeren in een hoek van de tuin; egels en insecten vinden daar beschutting en een plek om te overwinteren.

Ook voor bewoners met een balkon zijn er mogelijkheden. Door gebruik te maken van potplanten met inheemse bloemen en kruiden, zoals tijm, rozemarijn en munt, kunnen zelfs de kleinste ruimtes een toevluchtsoord worden voor insecten. Het ophangen van een vogelhuisje of insectenhotel kan daarnaast een groot verschil maken.

Op deze manier kunnen we samen de lokale biodiversiteit ondersteunen en een positief effect hebben op het welzijn van de dieren om ons heen, zelfs binnen de grenzen van onze eigen tuin of balkon.

Wil je meer leren over dierenwelzijn en/of biodiversiteit? Kijk dan naar de groene opleidingen van Zone.College.