Stedendriehoek

‘Band voor het leven opbouwen met Apeldoorners’

APELDOORN – Hij heeft er inmiddels drie maanden opzitten als nieuwe directeur van Gigant. Ameronger Dirk de Bruin volgde per 1 december de twee maanden eerder vertrokken Arjen Davidse op. Gepokt en gemazeld in de kunst- en cultuurwereld wil de 50-jarige directeur dolgraag met het cultuurhuis een band voor het leven opbouwen met de inwoners van Apeldoorn. “Letterlijk en figuurlijk van de wieg tot het graf. Ik streef ernaar dat uiteindelijk iedere Apeldoorner hier ooit een voet over de drempel heeft gezet. Al haast ik me erbij te zeggen dat we hier helemaal géén drempels hebben!”

Het eerste kwartaal op zijn nieuwe werkplek is De Bruin ook enorm goed bevallen: “Toen ik aan de klus begon, wist ik al: dit is veel meer dan een baan. Ik ben ook zeker niet van plan een passant te worden in deze vernieuwde organisatie. De fusie van Gigant en Markant is natuurlijk al twee jaar onderweg en gelukkig is er in die periode al veel bereikt. Het is aan mij en het dynamische team om het samengaan van deze culturele instellingen verder vorm te geven. En daar slagen we op alle fronten al bijzonder goed in; er worden prachtige initiatieven op allerlei gebieden ontwikkeld. En dat vind ik mooi, want ik geloof in collectieve verantwoordelijkheid.”

Momenteel ondergaat het pand aan Nieuwstraat 377 een ingrijpende verbouwing. Maar de ‘cultuurwinkel’ is opengebleven, er staat continu een rij bezoekers voor het filmhuis en jongeren lopen in en uit met instrumenten voor de wekelijkse muziekles. Precies de dynamiek die Dirk zo graag wil bewerkstelligen.

Talent helpen
Een van de speerpunten voor de kersverse directeur is het nieuwe platform Poppunt Gelderland, dat muzikaal talent verder helpt in de ontwikkeling van hun carrière. “Deze popkoepel is een initiatief van de poppodia Luxor Live (Arnhem), Doornroosje (Nijmegen) en Gigant, samen met de Provincie Gelderland en veel andere partijen in deze provincie. Enkele weken geleden hadden we hiervan de kick-off in Arnhem. Het belang van het talent staat hierbij voorop, niet dat van de podia. We worden geen talentfabriek met verplichte succesnummers, maar juist een katalysator voor artiesten die al wilskracht en inzet tonen om verder te komen. Hen helpen we door een netwerk te bouwen waarin ze de weg kunnen vinden van het oefenhok tot aan Lowlands.”

Een ander, kersvers initiatief binnen het podium betreft de Jazzclub die medewerker Roeland Robert heeft opgestart. Grote namen binnen het genre komen op zondagmiddag graag naar Gigant, dankzij de kracht en energie die Roeland en zijn team ook hier aan de dag leggen. “Dit alles werkt mee aan een levendig cultureel klimaat”, knikt De Bruin. “En de volgende doelstelling ligt er alweer: we gaan een grote slag maken in de hiphopscene. Vanuit het jongerenwerk zet Arjen Nicolaï volop in op talentontwikkeling.”

Concrete plannen die nu op stapel staan, zijn er ook. “We gaan de komende periode uitgebreid aan de slag met onderwijs & cultuurparticipatie. Daarnaast gaan we de vrijetijdsprogrammering steviger aanzetten, bijvoorbeeld met de eerder genoemde jazzmiddagen maar ook met moderne dans. Verder gaan we ons meer en meer richten op maatschappelijke projecten met onder anderen zwerfjongeren. Het toverwoord hierbij is Inkluzie. Onder deze naam zit een stichting in Het Kristal – in de wijk Zuidbroek – die zich bezighoudt met het bevorderen van de verbinding tussen kinderen en volwassenen mét en zonder beperking.”

Inhoud en publiek
De Bruin wil met Gigant als overkoepelend merk op alle disciplines nog meer bereiken op inhoud en publiek. “Daar ligt mijn ambitie en dat de disciplines afzonderlijk nog kunnen groeien. Een aantal dingen zijn ook nieuw leven ingeblazen, zoals de samenwerking met de Ereprijs en CODA. Nu is het zaak om dit in concrete projecten te gieten. Het gaat in stappen, want het organisatorische en financiële kader moet staan als een huis. Daar ben ik nu mee bezig.” Wat Dirk het allerfijnste vindt aan zijn nieuwe baan, is dat hij de mogelijkheid krijgt om alles te doen: kunst, cultuur en muziek. “In mijn eerdere functies, bijvoorbeeld als hoofd bedrijfsvoering van Rialto Filmtheater, of zakelijk leider van festivallocatie Ruigoord, richtte ik me op één onderdeel. Nu komt alles samen en kan ik het verbinden, de juiste energie geven, zodat het kan ontbolsteren en uitgroeien tot iets moois.”

Dirk haalt een kop koffie, kijkt uit het raam en zegt dan nog: “Dat de gemeente Apeldoorn gewoon kiest voor kunst en cultuur, dat vind ik zo goed. Ook dat heb ik in het verleden, in andere gemeenten, anders meegemaakt. En dat de wethouders hier gewoon binnenlopen. Heel informeel, maar wel gericht op resultaat. Daar houd ik van. Dat smaakt naar meer.”