Stedendriehoek

Asfalt weg uit natuurgebied Caitwickerzand

Foto: Shutterstock

Staatsbosbeheer gaat komende winter de oude asfaltpaden en -parkeerplaats verwijderen uit het natuurgebied Caitwickerzand binnen de gemeente Apeldoorn. Met het in gebruik nemen van de twee natuurbruggen over de N302 en N344 heeft dit gebied een andere rol gekregen: het is van recreatief medegebruik veranderd in rustgebied voor de wilde dieren die van noord tot zuid trekken over de Veluwe. Tegelijkertijd waren deze voorzieningen oud en versleten.

In totaal ligt er bijna 3 kilometer aan asfaltpad, dat nu wordt weggehaald. Het verwijderen van deze bult asfalt gaat ongeveer zes weken duren. Door het plaatsen van de rasters die onderdeel zijn van de aanleg van de natuurbrug, is een groot deel van het gebied nu al niet meer toegankelijk.

Deze asfaltvoorzieningen zijn aangelegd in de jaren zestig. Een tijd dat de recreant heel andere wensen had dan in de huidige tijd. De afgelopen jaren zijn er in de omgeving nieuwe parkeerplaatsen en hondenlosloopgebieden aangelegd. Zo kunnen hondenbezitters nu onder andere terecht in het hondenlosloopgebied Kootwijkerduin aan de Nieuw Milligenseweg, ten zuiden van de A1. Voor mindervaliden is er op ’t Leesten in Ugchelen een mindervalidenpad aangelegd. Bovendien komt voor deze groep recreanten nog een pad binnen het hondenlosloopgebied bij Harskamp. Staatsbosbeheer kijkt samen met een belangengroep voor mindervaliden naar de beste invulling van deze plannen.

Ruimte voor de dieren

De twee natuurbruggen zijn inmiddels helemaal klaar en op 5 oktober officieel geopend. Aan de sporen is te zien dat wilde zwijnen en vossen deze weg al hebben gevonden. Deze ecoducten zijn bedoeld voor grote en kleine dieren, zoals edelherten en zandloopkevers. Zelfs vlinders gebruiken deze natuurbruggen graag om een drukke weg over te vliegen. Zo verbinden deze natuurbruggen verschillende leefgebieden met elkaar. Verbindingen maken is voor het voortbestaan van allerlei dieren enorm belangrijk; ze kunnen zo makkelijker partners vinden en genen uitwisselen. Het maakt de natuur robuuster en veerkrachtiger.