Stedendriehoek

Apeldoornse moppen 2017

Er gaan veel verhalen over het ontstaan van dit lokale koekje. Volgens ingewijden is bakker Klein Leugenmors de uitvinder van dit lekkere koekje. Maar in een handgeschreven kookboekje van de heer G. Wester uit 1817 staat dit recept al vermeld, wat doet vermoeden dat dit Apeldoornse koekje al een stuk ouder is dan menigeen denkt.

Ingrediënten:  
400 gram Zeeuwse bloem, 300 gram boter, 200 gram rietsuiker, 1 theelepel bakpoeder, 10 gram koekkruiden, 1 snufje zout, 75 gram grof gehakte amandelen.
 
Bereiding:
Kneed alles tot een samenhangend deeg, en laat dit in je koelkast ongeveer 2 uurtjes rusten. Maak er daarna een rol van ongeveer 4 cm dik. Snijd dan dunne plakjes en leg die op je bakplaat met bakpapier. Bak ze ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden. 
Iedereen kan nu weer Apeldoornse Moppen bakken! www.koksland.nl