Stedendriehoek
APELDOORN – De afgelopen dagen hebben diverse instanties in Nederland gewaarschuwd voor de effecten van de extreme droogte in ons land. Om die reden is door Esri Nederland, wereldwijd marktleider in GIS (Geografisch Informatie Systeem), de website checkmijnklimaat.nl gelanceerd. Hiermee wordt inzicht gegeven in hoe klimaatverandering de Nederlandse burger treft.
Het vooruitzicht wordt gemaakt op basis van de klimaatvoorspellingen van het KNMI en data over omgevingsfactoren. Met deze data kan iedereen in Nederland in één oogopslag zien wat de kans is op wateroverlast, (extreme) droogte, overstromingen en (extreme) hitte binnen de eigen postcode. Zo blijkt nu al dat Apeldoorn in 2050 kan rekenen op de meeste neerslag van heel Nederland, Texel een van de droogste plekken van het land zal zijn en dat met name Limburg te maken krijgt met minimaal tien extra dagen met temperaturen boven de 30 graden vergeleken met het huidige klimaat.
Binnen het relatief kleine Nederland zijn grote verschillen te ontdekken in de gevolgen van klimaatverandering. In de omgeving van Apeldoorn wordt rond 2050 de meeste jaarlijkse neerslag voorspeld met gemiddeld 1000 tot 1500 millimeter per jaar. Maar veranderingen zijn ook nu al merkbaar. Zo was februari 2020 al de natste maand sinds de weermetingen in het jaar 1901 en werd afgelopen 8 april de warmste ooit. De kans op problemen door droogte zijn ook reëel, zoals opbrengstderving en bodemdaling. In de zuidelijke en oostelijke provincies moeten inwoners tegen hitte kunnen: het gebied kan rekenen op een flinke toename van extreem warme dagen in het jaar, waarbij de thermometer al snel volgens de voorspellingen op jaarbasis meer dan 12 dagen boven de 30 graden Celsius aantikt. In delen van Limburg is de voorspelling zelfs dat deze temperatuur meer dan 18 dagen per jaar wordt bereikt.
Hoewel klimaatverandering voor velen voelt als een zaak voor de verre toekomst, is het volgens Esri Nederland wel relevant om te weten wat de invloed hiervan is. “Data over het klimaat geeft ons ontzettend veel nuttige informatie die we kunnen inzetten om onze eigen situatie te verbeteren. Of het nu gaat om verzekeraars die risico’s willen inschatten per gebied of huishoudens die beslissen te investeren in zonnepanelen. Met deze website willen we laten zien hoeveel data er beschikbaar is en hoe dit op een inzichtelijke manier gepresenteerd kan worden, zodat eenieder er zijn conclusies uit kan trekken”, aldus Bas Bijtelaar, businessmanager centrale overheid van Esri Nederland. Kijk voor meer informatie op checkmijnklimaat.nl.