Stedendriehoek
APELDOORN – De Eetkamer is een kleinschalige lunchroom in Apeldoorn, die dagbesteding biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De lunchroom werd in 2006 opgericht en is een initiatief van Stichting Philadelphia Zorg. De specialiteit van de lunchroom is de high tea, maar er is ook een lunchkaart met soepen, broodjes en zoetigheid.
Op een rustige ochtend staat deelnemer Joey de glazen te poleren. Een andere deelnemer is de tafels aan het indekken voor een high tea die later op de dag wordt gehouden. In de keuken wordt deze voorbereid. Alles wordt hierbij zelf gemaakt: van slagroomsoesjes tot brownies, appeltaart en moppen. De 29-jarige Jordy vindt étagères opmaken erg leuk en door zijn autisme doet hij dit met veel precisie. Deelnemer Nigel staat bij de vaatwasser. Nadat hij een kopje heeft afgedroogd raakt hij aan de praat met werkbegeleider Tjako. Door zijn NAH (niet-aangeboren hersenletsel) is hij soms snel afgeleid.
Bij de Eetkamer Apeldoorn werken ongeveer achttien deelnemers in twee shifts. Allen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat zij door hun lichamelijke of verstandelijke beperking geen regulier werk kunnen doen. Toch zien zij het werk bij de Eetkamer niet als dagbesteding, maar als echt werk. Ze krijgen alleen geen loon. De deelnemers hebben uiteenlopende beperkingen: van NAH tot autisme, Syndroom van Down en epilepsie. Zij worden begeleid door een vierkoppig team: Aart (bedrijfsleider), Michelle (coördinerend werk- en persoonlijke begeleider), Tineke (werk- en persoonlijke begeleider) en Tjako (kok en werkbegeleider). Zij zijn de hele dag duidelijk aanwezig, maar leren de deelnemers wel zelfstandigheid. “De deelnemers mogen fouten maken”, vertelt Michelle. “Als het bijvoorbeeld in de keuken misgaat, dan ga ik naar de gasten toe en leg ik het uit. Mensen vinden het fijn als je zo transparant bent.”
De lunchroom aan de Stationdwarsstraat trekt een hele diverse groep mensen: van passanten tot gezinnen, vriendengroepen en mensen uit het bedrijfsleven. Men komt er vaak pas later achter dat dit een dagbestedingsplek is. Het ontroert hen dan, meent Aart. “We hebben nu boekenleggers op de tafels liggen”, legt Michelle uit. “Hier staat op wie we zijn en wat we doen. Ik denk wel dat dit werkt. Gasten komen ook weleens naar ons toe met ‘oh, ik wist niet dat jullie dit deden. Wat goed’.”
De Eetkamer biedt een veilige, laagdrempelige en gezellige plek om te werken. Aart: “Er wordt veel gelachen. En dat is ook wel het belangrijkst: humor in je werk hebben.”