Stedendriehoek
Het is vaak slecht gesteld met de akoestiek in grote, open ruimtes. Sporthallen en gymzalen zijn hiervan goede voorbeelden. Bij de mensen die deze ruimtes dagelijks gebruiken, kan een slechte akoestiek leiden tot serieuze klachten. Dit zijn bijvoorbeeld de docenten lichamelijke opvoeding en de leerlingen op scholen. Geluidsoverlast brengt verschillende nadelige gevolgen teweeg, zoals: vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieverlies, gehoorklachten en stemklachten. In dit artikel wijden we uit over de beste maatregelen om dergelijke geluidsproblemen op te lossen. Met bijvoorbeeld speciale akoestische wandpanelen voor sporthallen is het mogelijk om te zorgen voor een comfortabele akoestiek.
Geluidsisolatie versus geluidsabsorptie
In gymzalen en sporthallen wordt de slechte akoestiek altijd veroorzaakt door een gebrek aan absorptie van het geproduceerde geluid. Met als gevolg veel galm en een lange nagalmtijd. In de gymzaal of sporthal ontstaan hierdoor hoge geluidniveaus. Dat houdt in dat de oplossing ook in de hal zelf gezocht dient te worden. Het is aan te raden om het onderscheid tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie duidelijk te maken. In sporthallen zorgt geluidsisolatie ervoor dat geluiden de hal niet in en uit komen. Geluidsisolatie in de sporthal is dus geschikt om ervoor te zorgen dat andere mensen die in het gebouw aanwezig zijn geen last hebben van de sporters. Daarnaast biedt het een methode om gymzalen tot een geschikte plek te maken voor andere doeleinden, zoals het afnemen van tentamens. Geluiden van buiten kunnen dan immers niet tot de zaal doordringen.
Geluidsabsorptie richt zich op het verbeteren van de akoestiek in de gymzaal. Dit dringt de intensiteit van het in de zaal geproduceerde geluid en de galm terug. Hierdoor krijgt het geluid een prettiger karakter en is het minder hinderlijk.
Akoestische optimalisatie
Onder het motto custom solutions, happy spaces richt Akoesta zich op de akoestische optimalisatie van gymzalen en sporthallen. Dit doet de specialist op basis van de richtlijnen die door NOC-NSF voor de in een zaal geldende nagalmtijd zijn gepubliceerd. Akoesta bepaalt op basis van akoestische metingen of deze richtlijnen worden behaald en met de resultaten worden praktische aanbevelingen ter verbetering gedaan. Na oplevering voeren de specialisten indien desgewenst, een nieuwe meting uit voor het vaststellen van de nieuwe waarden. Op die manier maken zij van sporthallen en gymzalen comfortabele en aangename ruimtes om les te geven, te sporten en te trainen.
Effectieve maatregelen
Akoesta vindt dat iedere ruimte waar mensen zich dagelijks bevinden, een prettige ruimte hoort te zijn. Daarom vind je er een breed aanbod van effectieve maatregelen tegen geluidsoverlast. Door deze akoestische oplossingen die bijdragen aan geluidsabsorptie in de sporthal zijn gymzalen en sporthallen niet langer bronnen van ongemak. Voortaan bieden die echter een prettige omgeving aan docenten en sporters. Ze worden gemaakt van stevige materialen die tegen een stootje kunnen en een hoge absorptiewaarde hebben. Ze zijn te bedrukken met iedere gewenste uiting en worden altijd op maat gemaakt. Zo is de akoestische oplossing aan te passen aan de geluidsoverlast ter plaatse.