Stedendriehoek
Sinds de flinke stijging van de gastarieven in oktober is er veel gebeurd op de energiemarkt. Meerdere energieleveranciers gingen failliet, tal van huishoudens betalen honderden euro’s meer voor energie én de overheid biedt een aantal huishoudens tegemoetkomingen ter compensatie aan. Door op het gasverbruik te letten, valt er wel flink te besparen.
Gastarieven zijn nog altijd ongekend hoog. Waar tot voor oktober zo’n € 0,75 voor een kuub werd betaald, betalen huishoudens die net een nieuw contract hebben een tarief van soms ver boven € 1,80 per kubieke meter. Die hoge gasprijzen zijn vooral in de winter vervelend; de wintermaanden zijn voor veel huishoudens goed voor zo’n 75% van de gasrekening. Pricewise zet acht makkelijk uit te voeren bespaartips voor de verwarming op een rij.
Zet de thermostaat een graad lager
Zet de thermostaat standaard één graad lager. Ga voor 19℃, in plaats van voor 20℃. Of zet de kachel nog lager. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Trek een dikke trui aan, steek wat kaarsjes aan, ga met een kleedje op de bank zitten en wen aan die iets lagere temperatuur. Het went echt en het scheelt veel. En hoe hoger de gasprijs die je betaalt, hoe meer je bespaart als je die m³’s niet gebruikt.
Ga niet lager dan 15℃
Houd de temperatuur in een niet goed geïsoleerde woning wel minimaal op 15℃. Ook ’s nachts. Een slecht geïsoleerd huis kan bij een lage temperatuur te vochtig worden, met schimmels en huisstofmijt tot gevolg. Dit is niet goed voor je gezondheid. In goed geïsoleerde woningen wordt het ’s nachts niet veel kouder dan 15℃. Het ‘herwarmen’ in de ochtend kost daarom ook minder energie. Dit is goedkoper dan de kachel gedurende de nacht op bijvoorbeeld 18 ℃ te houden.
Slaap in een koude kamer
Een graad of 15 in de slaapkamer is oké. In een koude kamer is het misschien iets verleidelijker om langer in bed te blijven liggen… maar je bespaart op de kosten voor energie. Slapen in een koude kamer heeft nog meer gunstige bijkomstigheden: je valt sneller in slaap, slaapt dieper, verbrandt meer calorieën én ziet er jonger uit in de ochtend door de aanmaak van melatonine. Dit hormoon vertraagt het verouderingsproces.
Gebruik een thermostaatklok
Het veranderen van de temperatuur in huis hoef je niet iedere dag opnieuw te doen als je een thermostaatklok of slimme thermostaat hebt. Met deze apparaten stel je dagprogramma’s in en zorg je ervoor dat de kachel elke dag vanaf een bepaald tijdstip overgaat op een gewenste temperatuur. Deze laatste kun je op afstand bedienen met een mobiele applicatie.
Zet de temperatuur een uur voor vertrek lager
Moet je de deur uit voor een paar uur? Zet de thermostaat dan een uur voor vertrek al lager. Het zal niet erg veel afkoelen in die tijd. Ben je de hele dag of dagen niet thuis? Houd de temperatuur dan standaard een aantal graden lager. Dat kan je flink wat energie schelen. Ook als je daarna even iets meer stookt om de woning weer op een prettige temperatuur te krijgen. Uiteraard verschilt dit per woning en de mate van isolatie.
Draai de radiator in sommige ruimtes dicht
Draai radiatoren dicht in ruimtes waarin je niet hoeft te zijn. Zonde om een kachel in de slaapkamer te laten loeien, terwijl je hier een groot gedeelte van de dag niet bent. Vriest het en heb je radiatoren in ruimtes zoals de garage of het tuinhuis? Draai deze kachels dan wel een beetje open, zodat je bevriezing van leidingen voorkomt. Bevriezen de leidingen, dan kan hierdoor veel (water)schade ontstaan aan opstal én inboedel.
Isoleer verwarmingsbuizen en ruimte achter kachels
Via verwarmingsbuizen kan veel warmte verloren gaan onderweg naar de radiator, vooral als de buizen door koudere ruimtes lopen. Isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen is niet duur en bestellen kan ook nu de winkels dicht zijn gewoon bij bouwmarkten. Het enige wat je nodig hebt, is een aantal meters aan buisisolatie en -tape om deze stevig te bevestigen. Gunstige bijkomstigheid: het isoleren van waterleidingen werkt ook tegen het bevriezen hiervan. En isoleer je de ruimte achter de kachels met isolatiefolie? Dan voorkom je dat een deel van de warmte de muur ingaat.
Gebruik deurdrangers en tochtstrips
Sluit de deuren als je niet alle ruimtes (op dezelfde temperatuur) verwarmt. Dit scheelt je heel veel aan gasverbruik. Vergeet je deuren nogal vaak dicht te doen? Gebruik dan deurdrangers, deze sluiten deuren vanzelf weer. En denk ook aan tochtstrips voor ramen en deuren. Kleine investering, grote winst.