Stedendriehoek
BUSSLOO – Deze maand verzorgt de Volkssterrenwacht Bussloo een aantal publiekspresentaties waarin de Melkweg centraal staat.
Zo’n honderd jaar geleden ontdekten sterrenkundigen dat de zon en vele miljarden andere sterren onderdeel uitmaken van de Melkweg, een van de vele sterrenstelsels in het heelal. Wat zien we zelf van deze Melkweg? Welke bijdrage hebben Nederlandse sterrenkundigen geleverd aan dit onderzoek? En hoe is deze ‘ontdekking van de Melkweg’ stap voor stap tot stand gekomen? Onderwerpen die besproken worden in een aantal publiekspresentaties op vrijdagavond 13, 20 en 27 januari. Bij helder weer kan het publiek zelf met de telescopen naar de sterrenhemel kijken, met niet alleen de sterren en nevels van de Melkweg, maar ook de Maan en de planeten Jupiter en Mars. De sterrenwacht is geopend vanaf 19.30 uur en de presentatie start om 20.00 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig.
Eeuwenlang dacht men dat ons planetenstelsel, omringd door een koepel van sterren, het gehele heelal vormde, waarin de aarde centraal stond. Geleidelijk ontdekten sterrenkundigen dat sterren op grote afstanden staan en samen een enorme schijf vormen, onze Melkweg. En tegenwoordig weten we dat onze Melkweg slechts een van de vele miljarden sterrenstelsels is in een uitdijend heelal. In een drietal publiekspresentaties neemt de Volkssterrenwacht Bussloo de bezoeker mee op een ontdekkingsreis door het universum.
Stap voor stap
Op vrijdagavond 13 januari verzorgt de Groningse publieksvoorlichter Jeffrey Bout een presentatie met de titel ‘De ontdekking van de Melkweg’. Hierin leert het publiek stap voor stap begrijpen hoe sterrenkundigen een beeld hebben gekregen van het heelal en de plek van onze aarde daarin. Aan de hand van het sterrenbeeld Orion geeft Jaap van ’t Leven op vrijdagavond 20 januari een presentatie over de wintersterrenhemel en de fraaie nevels van de Melkweg die – bij helder weer – zichtbaar zijn in de telescopen van de sterrenwacht. Vrijdagavond 27 januari spreekt Chaokang Tai over het leven en werk van de Nederlandse sterrenkundige Anton Pannekoek. Geboren in Vaassen en met een sterrenkundige carrière aan de Universiteit van Amsterdam, heeft hij honderd jaar geleden belangrijke bijdragen geleverd aan het onderzoek van de Melkweg.
Voor meer informatie, zie de website www.volkssterrenwachtbussloo.nl of bel 0571-262006.