Politiek

Groen licht flexwoningen

APELDOORN – Over enkele jaren zouden al de eerste vijfhonderd woningen kunnen verschijnen in wat nu nog een grotendeels groen gebied is: Beekbergsebroek. Een sprong over de snelweg is decennia onbespreekbaar geweest in Apeldoorn. Het huidige gemeentebestuur heeft echter vorig jaar vastgelegd dat het er toch van gaat komen. Om de officiële klap hierop te geven, kwam maandag minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge naar De Nettenfabriek in Apeldoorn.

Bouw aan zuidkant A1 kan snel van start

Er moeten immers duizenden woningen bijkomen en die passen niet allemaal binnen de huidige stadsgrenzen. Zoiets is sneller uitgesproken dan uitgevoerd. Want projectontwikkelaars en woningcorporaties dienen het te realiseren, en die moeten wel willen toehappen.

Helpende hand
Het Rijk biedt nu de helpende hand. Apeldoorn heeft het aanbod gaststad te worden voor zogenoemde flexwoningen. Flexwoningen zijn mooie, volwaardige woningen die in veel gevallen kant en klaar aankomen, minimaal 30 jaar meegaan en makkelijk verplaatst kunnen worden. Alle 500 woningen zijn bedoeld voor inwoners uit de gemeente Apeldoorn. Denk daarbij aan gezinnen, starters en ouderen. Het Rijk heeft nu een paar plekken in Nederland aangewezen waar woningen naartoe kunnen die elders niet (meer) gebruikt worden.

Host city
Apeldoorn is uitgekozen als een van die ‘host cities’. Er kunnen op deze locatie 200 bouwrijpe kavels voor flexwoningen komen. Daar hoort een omlijsting bij van 300 reguliere woningen. De gemeente heeft daar Beekbergsebroek voor aangewezen: het gebied direct ten zuiden van de A1. De rijksoverheid betaalt mee aan deze ontwikkeling en dat kan nu het zetje zijn om alles in gang te zetten. “Een prachtige kans”, zegt wethouder Henk van den Berge (SGP). Volgens zijn collega Peter Messerschmidt (Lokaal Apeldoorn) is Apeldoorn hiervoor in beeld gekomen dankzij goede contacten bij het Rijk.

Woningtypes
Een onderzoek moet nog voor de zomer de haalbaarheid duidelijk maken. Hoe hoog wordt die bijdrage van het Rijk precies? En welk types woningen passen er en voor welke doelgroep? Apeldoorn mikt op een gevarieerde wijk. “Zowel jongeren als ouderen, starters als gezinnen moeten er terecht kunnen.” Volgens de wethouders zit het Rijk op dezelfde lijn. De flexwoningen zijn doorgaans vooral (sociale) huurwoningen, de permanente woningen zullen ook in andere segmenten terechtkomen. Als het plan haalbaar is willen de twee overheden doorpakken. Met ‘een zo kort mogelijke procedure’, zegt Messerschmidt. Nog steeds wel met mogelijkheden om bezwaar te maken, zegt hij desgevraagd. Een harde datum is nog niet te noemen, maar ‘het zou mooi zijn als de woningen er in 2027 staan’, aldus Van den Berge.

Beekbergsebroek moet uiteindelijk uitgroeien naar een wijk van 2000 tot 3000 woningen.