Stedendriehoek

Hubertus, het meest bekende edelhert ooit, tentoongesteld

Hubertus was het meest gefotografeerde hert op De Hoge Veluwe, in Nederland en misschien wel ter wereld. Dat kwam door zijn imposante gewei en zijn benaderbaarheid: het dier was niet mensenschuw. Herten zijn van nature vluchtdieren. De moeder van Hubertus vertoonde al onnatuurlijk gedrag. Zij heeft haar kalveren, waaronder Hubertus, nooit geleerd om te vluchten voor mensen. Dit voor wilde dieren onnatuurlijke gedrag heeft Hubertus dus overgenomen van zijn moeder.

Hij kreeg de bijnaam Hubertus, omdat hij vaak te zien was in de buurt van Jachthuis Sint Hubertus. Hubertus is tien jaar oud geworden. In de bronstperiode in september 2020 verloor Hubertus tijdens een gevecht met een concurrerend hert zijn linkeroog. Het jaar erop werd Hubertus in dezelfde periode gevorkeld (doorboord door een scherpe punt van een gewei) door een andere concurrent. Hij raakte daardoor zo zwaar gewond dat hij door één van de jachtopzichters uit zijn lijden moest worden verlost.

Afworpstangen
Mannelijke edelherten zijn te herkennen aan hun gewei, maar niet gedurende het hele jaar. In de periode februari/maart werpen ze hun gewei af. De nieuwe geweistangen beginnen meteen te groeien, met centimeters per week. Na vier/vijf maanden is het nieuwe gewei volgroeid. Vanaf hun vijfde jaar zijn individuele edelherten te herkennen aan hun gewei, dat dan een karakteristieke vorm krijgt en houdt. De jachtopzichters van De Hoge Veluwe verzamelen de afgeworpen geweistangen (afworpstangen) voor wetenschappelijk onderzoek (o.a. informatievergaring over de conditie van de herten in het Park). Zodra een hert overleden is worden zijn afworpstangen verkocht in de Parkwinkel.

Museonder
De kop en afworpstangen van Hubertus zijn tentoongesteld in het Museonder, in het centrum van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Als eerbetoon aan een bijzonder hert dat vele fans had. Het Museonder is het educatiecentrum van het Park en geeft een verrassend beeld van alles wat er onder en boven de grond leeft. Het Museonder is dagelijks geopend tussen 9.30 en 17.30 uur.