Stedendriehoek
Jouw curriculum vitae (cv) is een samengevatte representatieve weergave van jouw professionele leven. In hooguit 10 seconden beslist een werkgever of recruiter of jouw cv de moeite waard is om verder te bekijken. Je moet dus met een ijzersterk document op de proppen komen om door deze allereerste selectie te komen. DeSollicitatie.nl geeft jou 10 gouden tips voor een goede eerste indruk met een representatief cv.
Zorg dat je curriculum vitae een mooie, representatieve opmaak heeft. Nee, dat doe je niet met Word. Dat is uit den boze. Maar kun je niet vormgeven? Dan zijn er tools op internet, die jou kunnen helpen. Zo biedt DeSollicitatie.nl meer dan 100 professionele designs voor cv’s en sollicitatiebrieven, die je nog kunt customizen. Allemaal templates, die voldoen aan de verwachting van werkgevers en recruiters. Voor een paar euro heb je in een handomdraai een representatief cv. Zo maak jij zeker meer kans om de eerste 6 seconden bij een werkgever of recruiter goed door te komen!
Zorg dat de opmaak van jouw cv past bij de ‘tone of voice’ van het bedrijf waarbij jij solliciteert. Solliciteer je bij een heel formele organisatie? Dan kom je niet met een heel creatief cv aan, maar doe je er goed aan om voor een zakelijk, minimalistisch design te gaan. Je curriculum vitae mag zeker een persoonlijke touch bevatten. Dit kun je laten zien in de uitstraling, maar ook met het persoonlijk profiel dat je schrijft.
Je persoonlijk profiel is onmisbaar op je cv. Schrijf op een persoonlijke, krachtige manier in 2 à 3 zinnen op wie jij bent als mens. Benoem hierin jouw kwaliteiten, eigenschappen en ambities. Hou het zakelijk, maar toch persoonlijk. Degene die jouw cv gaat beoordelen, zal als een van de eerste dingen dit stukje tekst lezen en daarop beslissen om jouw cv wel of niet verder te bestuderen. Dus grijp je kans!
DeSollicitatie.nl adviseert – waar het kan – een curriculum vitae op maximaal 2 pagina’s te houden. Dan is het overzichtelijk en aantrekkelijk om te bestuderen. Als een cv veel langer wordt, nodigt dit niet per se uit tot het lezen daarvan. Je kunt dan beter gaan kijken wat echt relevant is op jouw cv om toe te voegen voor jouw potentieel nieuwe werkgever. Dan creëer je een bondig, goed document, waarmee je opvalt tijdens je sollicitatie.
Ook al solliciteer je niet naar een functie als tekstschrijver: spellings- en grammaticafouten op je cv kunnen niet. Laat zien dat je die baan écht graag wilt hebben en investeer in je curriculum vitae en sollicitatiebrief. Laat een bekende jouw cv en/of sollicitatiebrief nakijken of laat dit doen door de professionals van DeSollicitatie.nl. Dan weet je zeker dat jouw product in foutloos Nederlands of Engels is!
Er is niets zo lastig als een rommelig cv beoordelen. De persoon die jouw sollicitatie doorneemt, kan jou binnen 6 seconden een plek op de stapel geven bij ‘afwijzingen’. Als je meer kans wil maken om door de eerste selectie te gaan, doe je er goed aan om je cv te structureren. Werk in vlakken, maak niet te lange tekstblokken en zorg voor een duidelijke ordening. Alle templates van DeSollicitatie.nl voldoen aan deze wensen/verwachtingen. Dus sla je slag als je er zelf niet uitkomt!
Met een portretfoto op je cv maak je meer kans op een goede eerste indruk. Dat is bewezen. Op deze manier heeft jouw potentiële werkgever of de recruiter meteen een gezicht bij de persoon die solliciteert. Let echter wel op dat je een juiste foto hiervoor kiest. Een (zakelijke) portretfoto is het beste. Ofwel: een foto waarop je jouw gezicht goed ziet. Het liefst met een glimlach J.
Een curriculum vitae is in 1 oogopslag een helder, bondig document. Toch staat er heel veel informatie op. Het is goed om te checken wat precies wel en niet op jouw curriculum vitae moet komen staan. Onze tips?
Voorzie jouw curriculum vitae altijd van:
– Jouw contactgegevens (naam, adres, woonplaats, postcode, telefoonnummer, e-mailadres)
– Een zakelijke portretfoto
– Een stukje over jezelf (jouw persoonlijk profiel)
– Alle werkervaring (benoem wat jij bereikt hebt in een functie)
– Alle relevante opleidingen
– Alle relevante cursussen
– Hobby’s, kwaliteiten en/of vaardigheden (alleen die ook echt relevant zijn)
– Referenties (of benoemen of ‘op aanvraag beschikbaar’ erin vermelden)
– Talen
Sommige werkgevers of recruiters werken met een online database, waarop je moet solliciteren of waarop ze functies met gegadigden aan elkaar koppelen. Het is dan belangrijk om de juiste woorden in je curriculum vitae te gebruiken. Met de juiste woorden bedoelen we trefwoorden waarop een werkgever of recruiter zou kunnen zoeken bij een bepaalde functie. Als jij deze belangrijke trefwoorden in je curriculum vitae hebt staan, komt jouw cv ook daadwerkelijk naar boven in hun zoektocht. Zo maak je meer kans dat je opvalt! Tip: Maak gebruik van veelgebruikte afkortingen, gebruik synoniemen en kijk ook naar Engelstalige benamingen die veel gebruikt worden.
Zorg ervoor dat niet alleen je cv op papier er mooi uitziet, maar dat je online ook op de juiste manier tevoorschijn komt. Denk bijvoorbeeld aan een up-to-date LinkedIn-profiel. Dit is iets waar veel werkgevers en recruiters op kijken als ze geïnteresseerd zijn in een sollicitant. Let dan ook meteen even op of er niets ‘raars’ van jou te vinden is op internet. Content die je liever niet met een potentieel toekomstige werkgever deelt. Deze kun je beter verwijderen. Je kunt je cv ook online zetten. Dan heb je altijd een unieke link naar je cv toe. Deze link kun je bijvoorbeeld ook op jouw LinkedIn-pagina zetten. Zo’n unieke link kun je bijvoorbeeld maken met alle cv-templates van DeSollicitatie.nl.
Online je cv en/of sollicitatiebrief opmaken
Hulp nodig bij je cv? Maak gebruik van bovenstaande tips en onze cv- en sollicitatiebriefbuilder. DeSollicitatie.nl is de schakel naar jouw droombaan! Kom je er niet alleen uit? Dan staan onze professionals voor jou klaar. Succes!
Meer informatie? DeSollicitatie.nl!