Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn

Vernieuw op tijd uw reisdocument

Loopt de geldigheid van uw reisdocument (paspoort of identiteitskaart) binnenkort af? Van veel inwoners wel. Uw aanvraag voor een nieuw reisdocument en de verwerking van die aanvraag kan hierdoor langer duren. Als uw reisdocument verloopt, krijgt u ruim op tijd een brief van de gemeente. Heeft u een brief ontvangen? Maak dan snel een afspraak! Vernieuw op tijd uw paspoort of identiteitskaart, zeker met een buitenlandse reis op komst. Nog geen brief heeft ontvangen, maar wilt u wel alvast uw reisdocument vernieuwen? Ook dan kunt u een afspraak maken. Dit voorkomt voortijdige vakantiestress. Ga voor meer informatie over reisdocumenten naar de website apeldoorn.nl/reisdocumenten.


 

Schoenen

Afgelopen dagen was ik met 8 jongeren van de Apeldoornse jongerenraad in Auschwitz. Daar waren we ter voorbereiding op de opening van het vernieuwde Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch op 21 januari. Want Auschwitz was de wrede eindbestemming van ongeveer 1100 van de 1400 slachtoffers van de Duitse ontruiming van de Joodse Psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch.

Auschwitz is geen plek waar je onaangedaan rondloopt. Het overweldigende besef van wat hier is gebeurd grijpt je bij de strot. Of zoals één van de jonge deelnemers het zei: “Ik wil altijd alles kunnen begrijpen. Maar dat gaat hier niet. Dit is niet te begrijpen. Hoe mensen andere mensen zo ontmenselijkt hebben. Daar zijn geen woorden voor. “

Het komt onder andere door de schoenen. En door de haarlokken.

In één van de gebouwen zijn reusachtig grote vitrines, volgestouwd met schoenen. In alle maten, in alle soorten, veel bruine, een enkele rode. Ernaast een enorme vitrine met alleen maar haar: vlechten, lokken, staarten, krullen, plukken.

Ieder paar schoenen is van een mens die hier werd vermoord. Iedere lok was van iemand wiens leven, wiens dromen en wiens hoop hier abrupt eindigden.

En toen zag ik die foto, aan de muur van het Nederlandse paviljoen. Een foto van de intocht van de Duitsers in Amsterdam, vlak na de capitulatie van Nederland, mei 1940. Je ziet de Duitsers op militaire voertuigen over een brug rijden. Langs de kant staan Amsterdammers te kijken. En een flink aantal van die mensen brengt een uitbundige Hitlergroet.

Het verband tussen die twee? Het begon met machtsvertoon en bespelen van de massa. Toen volgden uitsluiting, isolatie en normalisering van iets wat nooit normaal mag en kan worden: vernedering en ontmenselijking.

Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid. En echte vrijheid betekent ook: de ruimte om ‘nee’ te zeggen als iedereen ‘ja’ zegt. Op te staan als iedereen blijft zitten. Je deur openzetten als iemand wordt buitengesloten.

Dat is vrijheid die ons samen sterker maakt.


 

Provincie Gelderland doet onderzoek naar wind, zon en warmte

De provincie Gelderland wil dat er meer duurzame energie opgewekt wordt met windparken, zonnevelden en duurzame warmtebronnen. De ruimte is echter beperkt door de bouw van woningen, de behoefte aan schoon drinkwater en natuurbehoud. Daarom is het belangrijk dat provincie, gemeenten, regio’s en waterschappen duidelijk vastleggen wat waar kan. De provincie Gelderland heeft onderzocht welke effecten ruimtelijke ontwikkelingen hebben op de omgeving en het milieu. De resultaten zijn vastgelegd in een milieueffectrapport genaamd planMER. U kunt dit rapport inzien en er uw mening over geven.

Nog geen keuzes over locaties

De planMER is een onafhankelijk onderzoek dat de milieueffecten van mogelijke windparken en zonnevelden laat zien, zonder keuzes te maken over locaties. Gesprekken over de locaties komen pas na het onderzoek. De resultaten helpen om te bepalen waar duurzame energiebronnen zoals windparken, zonnevelden en warmtevoorzieningen kunnen komen.

Het plan bekijken en uw mening geven?

Van 20 januari tot 2 maart 2025 kunt u de planMER bekijken en een zienswijze indienen via www.gelderland.nl/planmerwindbeleid. Daar staan ook de stukken en informatie over het indienen van een zienswijze. De provincie organiseert op 5 en 11 februari digitale bijeenkomsten om het rapport toe te lichten. Aanmelden kan tot 31 januari via dezelfde website.


 

Uitnodiging vierde editie Sportcafé Apeldoorn

Het Sport- en Beweegakkoord II organiseert alweer de vierde editie van het Sportcafé! Deze editie van het Sportcafé gaat over het thema ‘inclusie en diversiteit’. De interactieve voorstelling ‘Onze Club is van iedereen’ wordt in het eerste deel opgevoerd. Tijdens het tweede deel van de avond gaan we in gesprek over hoe we sporten en verenigingen toegankelijker en inclusiever kunnen maken voor iedereen. Dus ongeacht leeftijd, achtergrond, gender, fysieke mogelijkheden of overtuigingen.

Het Sportcafé is voor iedereen die geïnteresseerd is in sport. U bent dus van harte welkom. De vierde editie van het Sportcafé vindt plaats op dinsdag 4 februari, 19.00 uur tot 21.30 uur bij Dynamo sportcafe (ingang Dynamo, niet ingang Omnisport). Aanmelden kan door een mail te sturen naar sportakkoord@apeldoorn.nl


 

Nieuw-Guinea veteranen zonder ereteken gezocht.

Er zijn in Nederland vermoedelijk nog veel Nieuw-Guinea veteranen die recht hebben op hun herinneringskruis, maar die deze nooit ontvangen hebben. Het Comité Ereschuld Onderscheidingen helpt hen hier graag bij.

Bent u tussen 28 december 1949 en 23 november 1962 minimaal 3 maanden in dienst geweest in het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea of de daaromheen liggende wateren? En heeft u geen Nieuw-Guinea Herinneringskruis gekregen? Neem dan contact op met Roel Rijks van het Comité Ereschuld Onderscheidingen via email op info@ereschuldonderscheidingen.nl. U kunt dit ook via de post doen. Stuur dan een brief naar:

Roel Rijks
Kloosterstraat 56a
NL-6093 CZ Heythuysen

Voor meer informatie bezoekt u de facebookpagina op www.ereschuldonderscheidingen.nl.