Stedendriehoek
Dimence Groep heeft een digitaal monument opgericht om erkenning te geven aan slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Met dit initiatief wil de organisatie bijdragen aan het helingsproces van slachtoffers, bewustwording vergroten en het onderwerp blijvend bespreekbaar maken.
Het verhaal van Jeannette Brouwer
Het digitale monument kwam mede tot stand dankzij de inzet van Jeannette Brouwer, voormalig cliënt van Franciscushof, een van de rechtsvoorgangers van Dimence Groep. Op 16-jarige leeftijd werd Jeannette in de jaren ’70 opgenomen in de Franciscushof, een psychiatrische kliniek in Raalte. Zij verbleef daar 2,5 jaar en werd slachtoffer van seksueel misbruik van een hulpverlener. Voor Jeannette is erkenning belangrijker dan compensatie: “Dit monument is er niet alleen voor mij, maar ook voor anderen die hiermee te maken hebben gehad.”
Het monument richt zich specifiek op seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg, zoals tussen professionals en cliënten, tussen cliënten onderling en van cliënten naar professionals. Dimence Groep benadrukt dat grensoverschrijdend gedrag in welke vorm dan ook onacceptabel is.
Een oproep tot openheid
“We realiseren ons dat grensoverschrijdend gedrag in verschillende vormen voorkomt”, zegt Rian Busstra, voorzitter van de raad van bestuur van Dimence Groep. “Met dit monument willen we slachtoffers erkenning geven en tegelijkertijd iedereen – cliënten, medewerkers en anderen – aanmoedigen om hun verhaal te delen of zorgen te uiten als ze iets hebben gezien. Alleen door openheid en dialoog kunnen we samen een veilige zorgomgeving creëren.”
Binnen Dimence Groep wordt regelmatig stilgestaan bij het onderwerp grensoverschrijdend gedrag. Door bijeenkomsten en gesprekken wil de organisatie bewustwording vergroten en een veilige cultuur bevorderen. Het digitale monument staat symbool voor de inzet van Dimence Groep om te leren van het verleden en grensoverschrijdend gedrag in de toekomst te voorkomen. Het nodigt iedereen uit om bij te dragen aan een zorgcultuur waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag geen plaats heeft.
Meer informatie over het digitale monument en de aanpak van Dimence Groep is te vinden op de website: www.dimencegroep.nl/erkenning