Zorg
APELDOORN – De nieuwjaarsnacht komt eraan, vaak een drukke nacht voor ambulancemedewerkers die ook in deze uren klaar staan voor de inwoners van Apeldoorn en omstreken. Op meerdere locaties in onze gemeente staan de ambulances klaar om te reageren op binnenkomende meldingen. Nieuwsblad Stedendriehoek sprak met ambulancechauffeur Jeroen van Walen en vroeg hem alles over het ambulancevak, door het jaar heen en in de eerste nacht van het nieuwe jaar.
Het Witte Kruis, zo heet de organisatie achter de ambulancezorg in onze gemeente. Hoeveel ambulances zitten er nu eigenlijk op de weg in heel Apeldoorn, moeten de verpleegkundigen en chauffeurs soms lang wachten of is er enige voorspelbaarheid in de oproepen? Jeroen van Walen, die dit werk als ambulancechauffeur al jaren doet, antwoordt op deze vraag: “Nee, voorspelbaarheid is er niet. We weten nooit wanneer er een nieuwe melding komt en waar we naartoe moeten. We zien wel een verschil tussen de ochtend, middag en avond: gedurende de dag krijgen we het drukker. Het ligt een beetje aan het tijdstip van de dag hoeveel ambulances er ingezet zijn. Maar op de piekbelasting zitten we maximaal op zeven ambulances inzetbaar.”
Hij laat zien dat iedere ambulance vanbinnen hetzelfde is ingedeeld. Dezelfde laden, vaste plekken voor medische hulpmiddelen en bepaalde medicijnen, de Corpuls (AED) voor een reanimatie. Ook beschikt iedere ambulance over een bijzonder vacuümmatras waar de lucht uitgezogen kan worden, zodat de patiënt geïmmobiliseerd wordt en stabiel vervoerd kan worden.
Politie, brandweer, ambulance
Gelukkig staat het ambulancepersoneel er niet alleen voor in de nieuwjaarsnacht. Het hele jaar door en ook in deze nacht is er veel contact en samenwerking met brandweer en politie. Samen scheppen de diensten een veilige setting waarin noodhulp verleend kan worden. Jeroen: “Ik zeg altijd: de drie hulpverleners die we hebben in Nederland zijn politie, brandweer en ambulance. We werken heel nauw samen. Als je wat langer op straat werkt, ga je ze herkennen. Van gezicht en ook een beetje persoonlijk. We hebben heel veel aan elkaar. De politie is in groten getale in Apeldoorn aanwezig. Die zijn vaak als eerste ter plaatse als het om letsel op straat gaat. De brandweer kunnen wij altijd vragen om te helpen met iemand uit huis halen, met tillen of zelfs met een hoogwerker assistentie krijgen als iemand uit een bovenverdieping gehaald moet worden.”
Jullie maken heel wat mee op de ambulance. Hoe houd je het vol?
“We hebben een heel prettig team. We hebben 60 tot 65 collega’s hier op de post, verdeeld over chauffeurs en verpleegkundigen. In de koffiekamer staat een heel grote tafel. Daar praten we veel met elkaar. We delen de ervaringen die we op straat en bij de mensen thuis meemaken. We hebben ook een team collega’s die gespecialiseerd zijn in zorg voor ons. Met hen kunnen we het gesprek aangaan als we het even moeilijk hebben. Een bedrijfsopvangteam. Daarnaast hebben we ook veel plezier samen.”
Toch ook een vrolijke noot!
“Ja, zeker. We noemen dat de zwarte medische humor. Daar redden we het mee.” Jeroen voegt hier nog aan toe dat humor ook een waardevol instrument kan zijn voor hem en zijn collega’s om mensen op hun gemak te stellen. “Het is een van de belangrijkste middelen die je hebt in je communicatie: even een grapje maken. Door middel van grapjes en humor kun je mensen laten ontspannen. Het is natuurlijk altijd heel spannend voor mensen als er ineens twee hulpverleners in uniform met een gele bus in je straat staan. Door middel van humor, als het kan in de casus, kunnen we mensen vaak wat tot rust brengen. Het is een manier die we veel gebruiken.”
Dankbaarheid
Ambulancemedewerkers kunnen daarnaast rekenen op veel dankbaarheid van mensen. Dat maakt het werk voor Jeroen en zijn collega’s ook fijn. “Dankbaarheid krijgen we heel vaak terug. Ik denk dat mensen voor ons, de ambulancehulpverleners, het meest dankbaar zijn, als we er zijn. Je ziet vaak dat als wij de straat in komen rijden, en mensen zien ons, dat ze eerst nog een beetje in paniek zijn: hier moet je zijn! hier moet je zijn! En als we dan uitstappen, zie je ze ontspannen: gelukkig, ze zijn er.”
Een veilige nieuwjaarsnacht
Dat de politie, brandweer en ambulance altijd voor ons klaar staan, ook in de nieuwjaarsnacht, schept ook een verplichting voor burgers. Respect naar hulpverleners zou vanzelfsprekend moeten zijn. En gelukkig is er in 2024 in Apeldoorn en omgeving heel weinig agressie geweest tegen ambulancemedewerkers. Jeroen: “Ik hoop dat dit dadelijk met oud en nieuw ook zo is. Wij zijn er om de mensen te helpen, dat doen we op elk moment van de dag en de nacht. We moeten het werk wel goed en veilig kunnen doen.” Op de vraag of hij zelf dienst heeft tijdens deze nacht, antwoordt hij: “In de nieuwjaarsnacht zelf niet. Ik werk op oudejaarsdag tot 23.00 uur ’s avonds, heb een late dienst. Ik maak dan een beetje de middag- en avondfestiviteiten mee. Mijn ervaring van de afgelopen jaren is dat het best goed gaat in Apeldoorn. De jaarwisseling moet een avond van gezelligheid zijn. Laten we dat vooral zo houden.”