Overig
De winter staat weer voor de deur. De dagen worden korter, het weer somberder en de temperaturen laag. Door het gebrek aan zonkracht in Nederland, betekent dit ook dat we vitamine D missen. Sommige mensen zijn daar gevoeliger voor dan anderen. Zo zijn er veel mensen in ons land die halverwege of tegen het einde van de winter een dip ontwikkelen. De zogenaamde winterdip. Ze voelen zich somber, lusteloos en hebben weinig energie. De klachten komen overeen met die van een depressie. Maar hoe herken je het verschil en wanneer is psychologische ondersteuning noodzakelijk?
Een winterdip is, zoals de naam al doet vermoeden, seizoensgebonden. De dip kan terugkomen, maar meestal enkel wanneer het seizoen omslaat. Een winterdip kan zowel in de herfst als de winter ontstaan en de oorzaak wordt meestal toegeschreven aan een gebrek aan zonlicht. Symptomen kunnen een gebrek aan energie zijn, lusteloosheid en neerslachtigheid.
Bij een depressie zijn de symptomen veelal heviger van aard. Het geeft een ernstig gevoel van neerslachtigheid, lusteloosheid en kan ook concentratieproblemen, slaapproblemen en gewichtsveranderingen tot gevolg hebben. Bovendien heeft dit gevolgen voor alle dagelijkse activiteiten. Zo ziet men vaak dat depressieve personen geen zin meer hebben om af te spreken en daardoor sociale contacten mislopen en/of niet meer hun werk kunnen verrichten. Ze halen geen plezier meer uit dingen waar ze vroeger wel van konden genieten. Kenmerkend voor een depressie is dat het niet afneemt door meer zonlicht, slaap of andere dingen die wel kunnen helpen bij een winterdip. Een depressie duurt dus ook langer en is niet onderhevig aan de weersomstandigheden of andere invloeden van buitenaf.
Het probleem is vaak dat een depressie en winterdip hetzelfde kunnen beginnen. Een depressie is vrijwel nooit direct ontzettend hevig. De symptomen worden erger naarmate de tijd vordert. In het begin kunnen de symptomen dus nog best mild zijn. Als dit dan net in het najaar gebeurt, loop je het risico dat de depressie voorlopig nog even onontdekt blijft.
Het grootste verschil zit hem vooral in de duur van de dip. Een winterdip duurt meestal slechts enkele weken of maanden. Een depressie kan maanden tot jaren aanhouden. Bovendien is het al snel duidelijk dat een depressie niet seizoensgebonden is. Een winterdip is vooral te herkennen aan het feit dat deze mensen vaak al snel opknappen wanneer ze weer meer worden blootgesteld aan zonlicht.
Twijfel je of het om een winterdip of een depressie gaat? Weet dan in elk geval dat er altijd hulp mogelijk is. Ook bij een winterdip kan het fijn zijn om met een deskundige te praten. Wel raden we aan om bij de eerste signalen eerst een gesprek aan te gaan met de huisarts. Zeker in het najaar kan het verstandig zijn om eerst bloed te prikken. Dan ben je sneller geneigd om tekorten op te lopen. Door de vitaminetekorten vervolgens aan te pakken, zal je je al snel beter gaan voelen.