Stedendriehoek

Wandelen voor Stichting Rick

DEVENTER – Henk-Willem Laan, scheidend directeur van Stichting Het Gehandicapte Kind en Gert Overweg, zwager en beste vriend van Rick Brink (1985-2024), de eerste (officieuze) ‘Minister van Gehandicaptenzaken’ in Nederland, hebben drie dagen gewandeld. Ze wandelden van Deventer naar Hardenberg ter nagedachtenis aan de in mei overleden Rick én om geld in te zamelen voor Stichting Rick. Het werd een bijzondere tocht met bekende en onbekende ‘mee-wandelaars’.

Een inclusieve generatie, een generatie waarin iedereen anders is, maar wel gelijkwaardig. Dat was de droom van Rick Brink. Een generatie die je opbouwt vanuit de allerjongste kinderen, daar ontstaat immers bewustwording en contact. Geen kind mag immers worden buitengesloten, om welke reden dan ook. “Dat is waar Rick voor stond”, vertelt Henk-Willem Laan, die met deze wandeling zijn directeurschap van Stichting Het Gehandicapte Kind op een wel heel passende manier afsluit. “Rick zei altijd: ‘De beperking van een kind is vaak niet het probleem, het probleem is het niet hebben van vriendjes’. Dat zien wij bij Stichting Het Gehandicapte Kind ook en daarom zetten we ons er voor in dat elk kind mee kan doen en dat elk kind vriendjes heeft.”

Van Deventer naar Hardenberg

De wandeling moest eindigen in Hardenberg, daarover bestond geen twijfel. Hardenberg is immers de gemeente waar Rick is geboren en getogen. De start in Deventer was volgens Henk-Willem ook niet meer dan logisch. “In Deventer wordt de komende tijd via een pact gewerkt aan de eerste inclusieve generatie. Rick heeft, als adviseur van onze stichting, daarvoor alle partijen bij elkaar gebracht en met elkaar verbonden. Want dat kon Rick als geen ander: mensen verbinden. In Deventer gebeuren al heel mooie dingen. Dus móesten we wel hier beginnen, bij Speeltuin De Driehoek, een inclusieve speeltuin in Deventer.”

Onderweg doen de wandelaars een aantal locaties aan die belangrijk zijn voor het verbeteren van de inclusiviteit. In Deventer zijn dat Fooruit, de belangenorganisatie voor en door mensen met een beperking en/of chronische ziekte en Het Kindcentrum Borgele. Daar weten drie leerlingen haarfijn het belang uit te leggen van het samen op school zitten van kinderen met en kinderen zonder beperking. “We leren van elkaar; zij leren van mij, maar ik leer ook van hen”, aldus een leerling uit groep zes.  Na het bezoek aan het kindcentrum wordt er verder gewandeld naar Raalte.

Stichting Rick

Het idee van de wandeling komt van Gert Overweg en zijn vrouw Annelies, de zus van Rick. Zij werken hard aan de oprichting van Stichting Rick, een stichting die het gedachtegoed van Rick wil voortzetten. “Rick was inderdaad de grote verbinder; met de stichting gaan we werken aan het verbeteren en versterken van de beeldvorming van mensen met een beperking. Kansengelijkheid is daarbij het uitgangspunt.”

Uitgezwaaid

De wandelaars worden bij De Driehoek uitgezwaaid door een groep mensen die de komende tijd aan de slag gaan met het realiseren van de eerste inclusieve generatie. Onder anderen wethouder Ilse Duursma, Ben Actief, Kees van Hoof (Iedereen Actief), Harry Muilerman (Speeltuin De Driehoek), Helmi Lever (Stichting Fooruit) en Chantal van Gool (Stichting Het Gehandicapte Kind) wensen de wandelaars heel veel succes.

Mee-wandelaars

De vader van Rick, Geert Brink, zorgt ervoor dat het de wandelaars onderweg aan niets ontbreekt: met een fraaie bus volgt hij de route. Familie en vrienden van Rick wandelen steeds delen van de tocht mee. Maar ook mensen die op een andere manier met Rick verbonden waren. Onder anderen Peter Snijders, de burgemeester van Zwolle (en daarvoor van Hardenberg), Marc van den Tweel, de directeur van het NOC/NSF en Commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema. De laatste vond het een bijzondere ervaring: “Ik kende Rick natuurlijk als Bekende Nederlander, maar leerde hem pas goed kennen toen hij als statenlid aan de slag ging. Hij was een breed betrokken politicus, die zich met ijzeren enthousiasme en humor inzette voor zijn verbindende rol in de samenleving. Dat deed hij natuurlijk voor kinderen en mensen met een beperking, maar eigenlijk gewoon voor iedereen. Ik vond het bijzonder om vrijdag een stukje mee te mogen wandelen en ben heel blij met het initiatief van de mensen die de manier waarop hij in het leven stond blijven koesteren en uitdragen.”

93.000 stappen…

Na drie dagen wandelen en 93.000 stappen worden Gert en Henk-Willem zaterdag feestelijk onthaald in Hardenberg door vrienden en familie. Henk-Willem: “We hebben prachtige gesprekken gevoerd onderweg en met elke stap en elk gesprek een eerbetoon gebracht aan onze kleine, grote man Rick. Zoveel herinneringen opgehaald en vooral zo veel aandacht gevraagd voor de missie van Rick. Geen kind zonder vriendjes! Dat wensen we alle kinderen in Deventer en Nederland toe!”