Stedendriehoek

Apeldoornse Klimaatburgemeesters gaan andere inwoners inspireren

APELDOORN – Klimaatburgemeesters Hans van Gerrevink (54), Tiphaine Bresser (45) en Gerrt van Rijn (83) gaan deze week, tijdens de Nationale Klimaatweek, in de gemeente Apeldoorn aan de slag om plaatsgenoten te enthousiasmeren ook bij te dragen aan een beter klimaat door het organiseren van een activiteit. De vierde editie van deze landelijke actieweek duurt tot en met zondag 17 november.

Uiteindelijk gaan 260 Klimaatburgemeesters, 176 Klimaatsupporters (bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties) en 127 gemeenten aan de slag om klimaatactiviteiten te organiseren tijdens de week en zo anderen te inspireren en activeren. Hans, Tiphaine en Gerrt uit gemeente Apeldoorn doen dit jaar mee. Als Klimaatburgemeesters willen zij een voorbeeld zijn voor buurtgenoten.

Hans van Gerrevink: “Ik heb bewust gekozen om me actief in te zetten voor duurzaamheid én de lokale politiek, omdat ik geloof dat verandering begint met meedoen. Door actief mee te denken over de maatregelen voor een energieneutraal Apeldoorn, kan ik direct bijdragen aan een duurzamere toekomst voor onze stad. Daarnaast deel ik via mijn social media-profielen inspirerende content over energiebesparing, isolatie en andere duurzame maatregelen. Op deze manier wil ik anderen niet alleen informeren, maar ook enthousiasmeren om zelf stappen te zetten richting een duurzamer leven. Samen kunnen we Apeldoorn groener en duurzamer maken!”

Tiphaine Bresser: “Ik wil zoveel mogelijk mensen in Apeldoorn en omgeving laten zien dat je met kleine, dagelijkse keuzes een grote positieve impact kunt maken om binnen de draagkracht van de aarde te leven. En dat het leuk, eenvoudig en goedkoop kan zijn! In 2018 heb ik het burgerinitiatief Zero Waste Apeldoorn opgericht, dat in 2022 is uitgegroeid tot een ANBI-stichting en inmiddels de eerste van tientallen lokale zero waste communities in Nederland is. In 2021 hebben we in Apeldoorn de eerste Zero Waste Week georganiseerd in Nederland, die nu is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement in Apeldoorn. Dit jaar organiseren we zelfs twee edities: een zomer- en een wintereditie; dat laatste de week vóór de Nationale Klimaatweek. Tijdens deze week bieden we een meerdaags festival met tientallen activiteiten, workshops en lezingen, om mensen te inspireren en te laten zien hoe je verspillingsvrij en afvalvrij kunt leven! Ook voor en na de Zero Waste Week organiseren we allerlei (terugkerende) activiteiten en delen we online praktische tips voor een duurzame(re) leefstijl.”

Gerrt van Rijn: “Het milieu gaat ons allemaal aan, want de toekomst van onze planeet is iets waar we samen verantwoordelijk voor zijn. Tijdens de Nationale Klimaatweek is het daarom een uitstekend moment om actie te ondernemen en duurzame keuzes te maken. In plaats van te kiezen voor uitgestrekte gazons, kunnen we ons richten op het vergroenen van onze leefomgeving door meer heesters en bomen te planten. Deze keuzes dragen niet alleen bij aan een betere luchtkwaliteit en biodiversiteit, maar ook aan een gezondere en mooiere omgeving voor toekomstige generaties.”

De Nationale Klimaatweek is hét moment om even stil te staan bij bewuster leven en meer energie besparen. Er zijn 425 initiatieven en activiteiten over thema’s als: anders wonen, eten, reizen en omgaan met energie en spullen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en medeorganisator Klimaatstichting HIER zochten ook dit jaar in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester.

Activiteiten

De activiteiten worden georganiseerd in heel Nederland om bewustwording rond het klimaat te vergroten en mensen te inspireren tot actie. Naast Klimaatburgemeesters komen onder andere gemeenten, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om concrete stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Van workshops en lezingen tot groene initiatieven in de wijk, het programma is breed en divers. De evenementen hebben als doel om zowel individuen als organisaties aan te moedigen om mee te doen en te ervaren hoe dat is: hoe lekker en gezond vegetarisch eten is, hoe goed het voelt om spullen een tweede leven te én hoeveel geld het bespaart, dat een groenere straat fijner plek om te wonen is. En dat het ook beter is voor de aarde. Zo biedt de Nationale Klimaatweek een kans om te leren, te verbinden en samen positieve verandering te realiseren. Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2024.nl.