Stedendriehoek

Nieuws uit de gemeente Apeldoorn: Praat vandaag over morgen

Praat vandaag over morgen

In 2024 en 2025 zijn kleurrijke bankjes te vinden op verschillende locaties in Apeldoorn. Deze bijzondere bankjes nodigen inwoners uit voor een gesprek over ‘de oude dag’. Met behulp van vragen, stellingen en dilemma’s wordt er gesproken over hoe je oud wilt worden en wat je kunt doen voor jezelf en anderen.

De bankjes zijn onderdeel van de campagne ‘Praat vandaag over morgen’ van gemeente Apeldoorn en 24 Apeldoornse organisaties.

Bij de bankjes horen kaartjes met vragen, stellingen en dilemma’s die helpen om het gesprek op gang te brengen. U bent van harte welkom om plaats te nemen op het bankje en in gesprek te gaan. De vragenkaartjes kunnen ook mee naar huis worden genomen om daar verder te praten.

Waar staat het bankje?

Van 23 oktober tot 13 november kunt u het praatbankje vinden bij Samenspraak Apeldoorn in het gebouw van Talma Borgh, Fortlaan 47.

Meer informatie over het praatbankje kunt u lezen op www.apeldoorn.nl/praatvandaagovermorgen

Foto: Peter Lous


 

Gemeente Apeldoorn bedankt mantelzorgers

Mantelzorgers zijn onmisbaar. Daarom bedankt de gemeente hun inzet met de jaarlijkse mantelzorgwaardering. Dit is een eenmalig bedrag van 50 euro op de Apeldoornse Stadspas. Al het werk van mantelzorgers is natuurlijk onbetaalbaar, maar met dit bedrag maken we een gebaar. Mantelzorgers kunnen het bedrag uitgeven bij deelnemende ondernemers en verenigingen.

Elk najaar kunnen mensen die mantelzorger zijn voor een inwoner van Apeldoorn de mantelzorgwaardering aanvragen. Stichting De Kap voert namens de gemeente Apeldoorn de uitreiking van de mantelzorgwaardering uit.

Uitreiking
Mensen die in aanmerking komen krijgen rond kerst 2024 een Apeldoornse Stadspas met daarop de mantelzorgwaardering thuisgestuurd. Als iemand al een Stadspas heeft, zetten we het bedrag op die pas. Jonge mantelzorgers tussen 18 en 23 jaar kunnen kiezen tussen een cadeaubon of het geldbedrag. Mantelzorgers tot 18 jaar krijgen een cadeaubon.

Bent u mantelzorger? Vraag dan uiterlijk 30 november de mantelzorgwaardering aan via stichting de Kap op de website dekap.nl/mantelzorgwaardering.


 

Laad u al accuraat?

E-bikes zijn ontzettend populair. Het opladen van de fiets lijkt simpel, maar het gaat nog wel eens mis. Dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Hoe voorkomt u brand, en zorgt u dat de accu van uw fiets zo lang mogelijk meegaat? De brandweer helpt u uit de brand!

De brandweer startte de Ik Laad Accuraat campagne om mensen te informeren over het opladen van e-bikes. Met deze actie krijgt u handige tips die de veiligheid vergroten, en de kosten voor nieuwe accu’s verminderen. Kijk voor de tips en meer informatie op de website www.iklaadaccuraat.nl.


 

Zero Waste Winter Week Apeldoorn

Van 3 tot en met 9 november vindt in Apeldoorn de Zero Waste Winter Week plaats. Het thema deze week is “Stijlvol & Slim: betaalbare feestdagen met een groene twist.” Tijdens deze week organiseert Stichting Zero Waste Apeldoorn samen met lokale organisaties allerlei activiteiten voor jong en oud.

Er zijn verschillende ruilbeurzen waar u gratis nieuwe spullen kunt verzamelen voor de feestdagen. Ook zin er creatieve workshops, een filmavond, een proeverij en een Webinar. Bijna alle activiteiten zijn gratis, maar sommigen hebben beperkte plek.

Reserveren, meer informatie en het hele programma vindt u op de website www.zwwap.nl.


 

Expositie Zilveren Camera

Van 22 oktober tot 18 november is in het stadhuis de Zilveren Camera expositie te zien. Deze tentoonstelling toont jaarlijks een overzicht van de meest indrukwekkende nieuwsfoto’s.

Dit jaar telt de tentoonstelling meer dan 275 beelden. Waaronder de winnende foto’s in categorieën zoals Nieuws, Sport, en Documentaire Fotografie. Voor u als bezoeker is het een is het een unieke kans om nieuwsgebeurtenissen op een indrukwekkende en visuele manier opnieuw te beleven. Apeldoorn Photo organiseert de expositie in samenwerking met de gemeente Apeldoorn.

De expositie is gratis toegankelijk en te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis.


 

Predicaat Hofleverancier voor Janssen Fietsen

Het Apeldoornse familiebedrijf Janssen Fietsen heeft op 18 oktober uit handen van burgemeester Ton Heerts het predicaat Hofleverancier ontvangen. Ter ere van het 100-jarig jubileum.

De onderneming werkt mee aan diverse acties om gezond en veilig fietsen te promoten en sponsort diverse Apeldoornse verenigingen. Janssen Fietsen heeft daarmee een belangrijke functie in de wijk en heel Apeldoorn.

Het predicaat Hofleverancier is een blijk van koninklijke waardering voor het Nederlandse MKB. Om het predicaat te verdienen, moet een bedrijf over een onberispelijke reputatie beschikken, een sterke binding met de regio hebben, een zelfstandig bedrijf zijn en minstens honderd jaar bestaan.


 

Uitnodiging onthulling kunstwerk

Een nieuw kunstwerk in park De IJsvogel in Ugchelen, dat mag gevoerd worden! Met De Gouden Klokzwam verbeeldt kunstenaar Jeannette Ephraïm een ijsvogel die op een paddenstoel over het park uitkijkt. Of is het toch de gouden torenklok die jaren geleden door monniken op deze plek in het moeras tot zinken is gebracht?

Benieuwd geworden naar het beeld en deze legende uit Ugchelen? Kom vrijdag 25 oktober tussen 14.00 en 15.00 uur naar de onthulling in park De IJsvogel.


 

Feestelijke opening Jeu de Boulesbaan

Op maandag 21 oktober opende er feestelijk een gloednieuwe Jeu de Boulesbaan in het parkje bij Plantsoen Welgelegen. De aanleg van de baan is een idee van de buurtbewoners. Met behulp van de initiatievenmakelaar van de gemeente is het idee uitgevoerd. Het zorgt voor een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en extra kunnen bewegen.

Heeft u ook een goed idee? Op de website www.apeldoorn.nl/initiatievenmakelaar kunt u zien wat de mogelijkheden voor uw buurt zijn.


 

Expositie Unieke Combinatiefoto’s

Van 22 oktober tot en met 29 november is er een bijzondere expositie te zien van Fotoclub AFV De Veluwe.

Fotografen van de fotoclub hebben unieke combinatiefoto’s gemaakt van ‘natuur in de stad, portret in de stad en portret in de natuur’. Waar ontmoet de natuur de stad, het portret de stad of de natuur het portret? U ziet het tot en met 29 november in Dok Zuid op 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn.


 

Apeldoorners kunnen meetlocaties aandragen voor luchtkwaliteitsmetingen

De provincie Gelderland start eind 2024 met het meten van de luchtkwaliteit op diverse locaties, en inwoners van Apeldoorn kunnen hieraan bijdragen. Via twee mobiele meetstations wordt er gedurende zes tot acht maanden fijnstof, roet en stikstofoxiden gemeten, waardoor er een gedetailleerd beeld ontstaat van de lokale luchtkwaliteit. Apeldoornse inwoners kunnen zelf meetlocaties aanmelden. Deelname is kosteloos en de resultaten worden gedeeld met zowel de gemeente als de omwonenden. Aanmelden kan tot 1 november via www.odregioarnhem.nl/meetlocaties