Stedendriehoek

Archief Heldringkerk naar CODA

APELDOORN – Het kerkarchief van de voormalige Nederlands Hervormde Gemeente Hoenderloo is onlangs aan CODA Archief overgedragen. Met deze overdracht is het vrijwilligersproject, dat in 2021 begonnen is, succesvol afgesloten.

Het kerkarchief is nu grotendeels toegankelijk voor geïnteresseerden, die hiermee inzage krijgen in de geschiedenis en ontwikkeling van de kerkgemeenschap. Daarnaast is het ook een belangrijke bron voor historisch onderzoek, omdat kerken in kleinere dorpen zoals Hoenderloo vaak een grote rol binnen de lokale samenleving hebben gespeeld.

Het archief bevat stukken van de kerkenraad en van de colleges van diakenen en kerkvoogden. Dankzij de samenwerking met andere kerkgemeenten bevat dit archief ook enkele stukken over de gereformeerden en rooms-katholieken.

De overdracht had plaats in CODA Erfgoedhuis en hierbij waren aanwezig Paul van Lunteren (vrijwilliger en initiatiefnemer van het archiveringsproject), Willem van Wassenberg (scriba van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Hoenderloo), Renée van Lunteren (ouderling kerkenraad), Erwin Sundermeijer (secretaris Collega van Kerkrentmeesters) en Stefan Rutten (archivaris CODA).

Hervormde Gemeente Hoenderloo

De Hervormde Gemeente Hoenderloo is in 1854 opgericht door Ottho Gerhard Heldring, die in de negentiende eeuw als geestelijk weldoener ook voor de rest van het dorp van enorme betekenis is geweest. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze kerk tegenwoordig ook bekend staat als ‘de Heldringkerk’.