Zorg

‘We zijn elkaars handen en voeten’

APELDOORN – Harry en Hinke leerden elkaar twintig jaar geleden kennen via Harry’s vrijwilligerswerk. De rest is geschiedenis, want het stel trouwde afgelopen jaar en de liefde spat er nog steeds van af.   

Liefde voor vrijwilligerswerk?
Harry: “Ja, in 2000 werd ik via Vriendendienst De Compagnon (tegenwoordig Maatjes Apeldoorn) als maatje gekoppeld aan hulpvrager Eric. Tot op de dag van vandaag komen we een keer per twee weken op maandagavond bij elkaar.”

En wanneer kwam Hinke voorbij?
“Op tweede kerstdag in 2004 was ik met Eric uitgenodigd bij eetgroep Tournesol. Hinke was daar als deelnemer, zij had nog geen maatje. Die dag troffen we elkaar voor het eerst. Daarna zagen we elkaar af en toe tijdens groepsactiviteiten vanuit Vriendendienst De Compagnon.”

Waar bloeide de liefde op?
Hinke: “Ik begon Harry steeds leuker te vinden. Begin 2006 heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Ik vertelde hem dat ik hem heel erg leuk vond.” Harry lacht: “Vanaf dat moment waren we veel samen. Na vele jaren latten zijn we in 2023 getrouwd en wonen we nu samen.”

En hoe is het met Eric afgelopen?
“Inmiddels zijn we al 24 jaar vrienden. Onze uitjes zijn wel veranderd, doordat ik steeds slechter zie. Daar kwam vorig jaar nog een partiële dwarslaesie bij, waardoor mijn onderlichaam enige tijd verlamd was. Inmiddels is het dus meer de vraag: wie helpt wie?!” lacht Harry. “We zijn elkaars handen en voeten!”

Had je dit ooit verwacht van vrijwilligerswerk?
Harry: “Absoluut niet. Maar voor mijn gevoel heeft het allemaal zo moeten lopen. Ik heb aan het vrijwilligerswerk niet alleen een fijne vriendschap maar ook mijn grote liefde overgehouden.”

Harry is op dit moment actief als bezoekvrijwilliger bij de Kap binnen Apeldoorn Noordwest. Hij helpt hulpvragers het leven wat mooier te maken. Hinke maakt gebruik van een zwemmaatje via Maatjes Apeldoorn.

Foto:

Harry en Hinke op hun trouwdag. De kleding was door Hinke zelf gemaakt (eigen foto).

Kader:

Wil jij dit ook?

Bezoekvrijwilliger bij de Kap
Als bezoekvrijwilliger help je mensen die behoefte hebben aan contact. Samen onderneem je activiteiten die gericht zijn op het doorbreken van het isolement.
Meer info: dekap.nl/vrijwilligerswerk/wat-kan-ik-doen/vrijwilliger-sociaal-contact/

Maatje bij Maatjes Apeldoorn
Bij Maatjes Apeldoorn word je voor één jaar gekoppeld aan een Apeldoorner die graag wil werken aan een doel. Je helpt iemand bijvoorbeeld taalvaardig(er) te worden, of om iemand in beweging te krijgen.
Meer info: www.maatjes-apeldoorn.nl