Stedendriehoek
Opnieuw hangen er sinds maandagavond spandoeken rondom de noodopvanglocatie in Ugchelen. De protesten gaan over de noodopvang voor 100 asielzoekende mannen, die niet gewenst zijn in de voormalige school de Bouwhof. Waarbij de locatie in combinatie met de op te vangen mannen niet samengaan.
Het voormalige schoolgebouw de Bouwhof bevindt zich midden in een woonwijk met smalle straten, direct naast de nieuwbouw van basisschool de Eloy en huizen op steenworp afstand. Een groot deel van de inwoners van Ugchelen en ouders van kinderen van de Eloy vrezen voor overlast en gedoe in de wijk en het dorp. Er is begrip voor de noodzaak van de opvang, echter de locatie wordt allerminst geschikt geacht. Daarnaast is er ook onbegrip en frustratie over de gang van zaken vanuit de gemeente en het COA.
Tijdens de informatiebijeenkomst bleven vele vragen onbeantwoord en was er over veel situaties niet nagedacht. Zo werd duidelijk dat er in eerste instantie was besloten tot reguliere noodopvang, echter na protesten van ouders van de naastgelegen Eloy school hebben de burgemeester en gemeente het besluit aangepast naar nachtnoodopvang. Alleen over de nachtnoodopvang is ook niet goed nagedacht. Zo was niet bekend dat de gymzaal ook buiten schooltijden werd gebruikt en de route van het busvervoer nog onbekend. Inmiddels is ook een parkeerverbod in het leven geroepen – die ook nog eens misgaat. “Een verbod van 22.00 tot 10.00 uur, hoe kun je je kinderen dan naar school brengen voor 08.30 uur?”, zegt een van de ouders.
Geen vergunning
Daar bovenop is er tot op heden door het COA geen vergunning aangevraagd voor de noodopvanglocatie, laat staan dat deze is verleend. Hiermee heeft de gemeente geen weloverwogen besluit kunnen nemen. En is er van enige belangenafweging geen sprake geweest. Bij een degelijke belangenafweging hoort namelijk ook onderzoek naar de locatie en mogelijke alternatieven. Dan had de burgemeester vooraf geweten dat de gymzaal ook buiten schooltijd wordt gebruikt. Nu er geen vergunning en geen besluit ligt, kunnen burgers niet eens via de formele route hun bezwaar uiten. Dit wordt bevestigd door een ontvangen brief vanuit de gemeente. Hiermee zijn de burgers aangewezen op de “informele” route door bijvoorbeeld het ophangen van spandoeken.