Columns

HONDS

In 2023 nam de politie bijna twee keer zoveel honden in beslag om bijtincidenten, las ik gisteren in de krant. Tijdens de coronaperiode steeg de vraag naar honden enorm, wat leidde tot een groei in de commerciële handel. Doorgefokte coronakeffers en ingevlogen zwerfhonden was het gevolg. Puppy’s, we willen puppy’s! Klein en schattig en… onopgevoed. De in beslag genomen natte neuzen gaan naar de RVO, een overheidsorganisatie die het beheer van in beslag genomen goederen regelt. Volgens de wet worden honden namelijk gezien als goederen.
Kennelijk niet alleen de wet ziet dat zo. Je zag de bui tijdens die grote griepgolf al hangen: mensen die zich de takkietyfus verveelden besloten dat het een bijster goed idee was om zo een schattige snufferd in huis te nemen. Puppycursus? Nee, joh. Dat regelen we gewoon zelf. Dat bijten in de stoelpootjes is toch hartstikke koedeliepoepie schattig? Dat geeft toch niks? Nee, totdat Loebas één jaar is en de stoelpootjes vervangen worden door de beentjes van bezoek.
Ik word er onbedaarlijk sipsnuiterig van hoe we omgaan met dieren en vraag me bij het lezen van dit soort berichten altijd af: wie is er eigenlijk niet opgevoed? De hond of de mens?
Is het niet meer dan normaal om een dier goed te trainen en te verzorgen? Voldoende lichaamsbeweging te geven, uit te blijven dagen? Wat denk je dat er gebeurt als je Rocky 23 uur per dag in een bench op achthoog in de flat flikkert? Dat ene uurtje? Die honden weten van gekkigheid niet hoe ze het hebben als ze eruit komen. En ja, je wil als gezin ook weer leuk op vakantie, hè? Maar ja, wat doen we dan met Boris?
Ik stel voor om coronamensen eens van een flinke opvoedcursus te voorzien. Netjes in de pas lopen, niet van je afbijten. Geen gegrom op elkaar en niet blaffen naar de baas. Netjes je shit achter je opruimen en gewoon een beetje enthousiast door het leven kwispelen. Kwispelden we maar wat vaker. Lekker rennen. Allemaal op puppycursus in plaats van popi-cursus.