Ondernemend

4 veelgemaakte fouten bij behangen

Wilt u één of meerdere kamers in huis onder handen nemen? Dan denkt u er misschien over na om muren te behangen. Dit is iets wat u zelf kunt doen, maar u moet wel weten waar u aan begint. Om u een handje te helpen, hebben we hier 4 veelgemaakte fouten bij behangen op een rijtje gezet.

  1. Te weinig behang bestellen

Voordat u begint met behangen, rekent u uit hoeveel u nodig heeft. U weet zo hoeveel behang u moet kopen. Helaas komt het toch vaak voor dat mensen te weinig behang bestellen. Dit is vooral het geval bij behang met een patroon, zoals Arte behang. Bij dergelijk behang moet u soms stukken overslaan om de banen mooi op elkaar aan te laten sluiten. Bestel daarom altijd wat meer als u een patroonbehang gebruikt. Bij effen behang kan dit ook handig zijn, want u kunt het u dan veroorloven om wat weg te gooien.

  1. De ondergrond niet schoonmaken

Ziet de muur die u wilt behangen er schoon uit? Dan denkt u misschien dat het niet nodig is om hem schoon te maken. Toch is dit wel verstandig, want er zit vaak genoeg stof en andere ‘onzichtbare’ viezigheid op de muur. Maak de muur daarom altijd eerst schoon voordat u gaat behangen. Stof hem af en ga er eventueel met een vochtige doek overheen. Gebruikt u water? Begin dan pas met behangen als de muur volledig droog is.

  1. In de hoek beginnen

Als u uw muur gaat verven, begint u misschien in de hoek. Met behangen is dit alleen niet verstandig. De kans bestaat immers dat de hoek niet helemaal recht is. Begint u hier met behangen? Dan loopt uw behang scheef en dat is niet mooi. Daarom is het verstandig om zo’n 50 centimeter uit de hoek te beginnen. Trek hier een loodlijn en breng de eerste strook strak langs deze lijn aan. Op deze manier weet u zeker dat uw behang straks recht op de muur zit.

  1. Behangen als het warm is

Op voorhand lijkt een zomerse dag misschien ideaal om te behangen, maar dat is het juist niet. Als u gaat behangen bij warm weer, droogt de behanglijm veel sneller uit. Er is meer lijm nodig en dat kan ervoor zorgen dat de uiteindes sneller opkrullen. Bovendien loopt u het risico dat het behang weer loslaat van de muur.