Stedendriehoek

Fraai overzicht van werk Pieter Holstein

ZUTPHEN – Kunstkamer de Grutmolen toont vanaf deze week de bijzondere tentoonstelling ‘Pieter Holstein 90 jaar – werken op papier’.

De Amsterdamse tekenaar, graficus en schilder Pieter Holstein is in de jaren 60 vooral bekend geworden met zijn ingekleurde etsen, waarin hij met veel humor en ironie commentaar levert op de kunst van het waarnemen. Daarnaast maakt Holstein tekeningen, schilderijen, aquarellen, collages en kunstenaarsboeken. Ooit schreef het Algemeen Handelsblad over hem: ‘Zijn werk ademt de sfeer van ouderwetse kinderboeken – de kunstenaar Holstein wordt nooit oud.’ De Grutmolen toont enkele tientallen aquarellen van zijn hand.

Pieter Holstein werd in Enschede geboren op 4 mei 1934. Hij had het grote geluk om in de jaren 1954-1957 een kunstopleiding te kunnen volgen aan de vermaarde Cooper Union in New York City, een van de beste kunstopleidingen in de Verenigde Staten. Hij kreeg daar een heel brede en veelzijdige maar ook intensieve opleiding die hem in vele opzichten heeft gevormd, als mens en als kunstenaar. Het werk van Holstein is opgenomen in verzamelingen en musea over de gehele wereld. Hij heeft lesgegeven aan kunstacademies in Den Bosch, Enschede en Amsterdam. 

De tentoonstelling is te bezichtigen in Kunstkamer de Grutmolen, Nieuwstad 42 in Zutphen. Bezoek op afspraak door het sturen van een mail aan bezoek@grutmolen.nl met vermelding van naam, gewenst tijdstip en telefoonnummer. Voor meer informatie: grutmolen.nl

Illustratie:

Pieter Holstein, ‘Groei in het water’, aquarel.