Stedendriehoek

Deventer vier volkstuinverenigingen rijker

De oprichting van vier nieuwe volkstuinverenigingen in de gemeente Deventer is officieel een feit. Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd de definitieve handtekening onder de akte gezet, waarmee de volkstuinverenigingen nu officieel van start kunnen gaan. Deze stap, die dankzij de medewerking van een aantal enthousiaste tuinders is gezet, is van groot belang om de continuïteit van betaalbare en goed beheerde volkstuinen in Deventer te waarborgen.

Aanleiding voor de verandering

Stichting IJssellandschap beheerde tot nu toe de volkstuincomplexen in de gemeente Deventer en verhuurde de 350 tuinen rechtstreeks aan de tuinders. Met de toegenomen vraag en omloopsnelheid was dit binnen de bestaande capaciteit niet meer haalbaar. Om moestuinieren betaalbaar te houden en de tuinen voor de lange termijn te behouden, is gekozen voor een nieuwe organisatievorm. Vanaf 1 januari 2025 verhuurt IJssellandschap de grond aan de nieuw opgerichte volkstuinverenigingen, die verantwoordelijk zijn voor het dagelijkse beheer en de verhuur aan de tuinders. Deze vorm van verhuur is gebruikelijk bij volkstuincomplexen en zorgt ook voor meer keuzevrijheid per complex.

Feestelijke ondertekening

Het oprichtingsmoment werd feestelijk gevierd met de betrokkenen, die allen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan deze transitie. De samenwerking tussen IJssellandschap, de toekomstige besturen en de tuinders heeft geleid tot een solide basis voor de toekomst van de volkstuinen. Met de oprichting van de verenigingen blijft moestuinieren voor een brede doelgroep mogelijk en is er meer ruimte voor gezamenlijke activiteiten en de sociale verbinding tussen tuinders.