Stedendriehoek

Klooster Nieuw Sion begint met Kloostercollegedagen

DIEPENVEEN – Klooster Nieuw Sion bij Deventer organiseert in november voor het eerst Kloostercollegedagen. Deze nieuwe retraitedagen onder leiding van ervaren en inspirerende sprekers bieden deelnemers gelegenheid om stil te staan bij de vragen van deze tijd. Iets nieuws te ervaren. Wijzer te worden en samen bezinnen op een prikkelend thema, in de verstilde setting van het klooster. De eerste Kloostercollegedag is op 16 november met Arjan Broers en Marten IJmker, gevolgd door de tweede dag op 23 november met Maria van Mierlo.

Over de Kloostercollegedagen

Wat is wijsheid? Wie heeft haar in pacht? De kloostergemeenschap van Nieuw Sion beweert niet binnen de kloostermuren het antwoord op alle vragen te hebben. “Wel hebben we ervaring met de belangrijke ingrediënten voor een leven dat een mens dichter bij zichzelf, de ander of God brengt. Jezelf regelmatig stilzetten bijvoorbeeld. De ruimte opzoeken om even te ont-moeten. Aandacht maken voor wat binnen in jou leeft. De Kloostercollegedagen sluiten hierop aan, want op zijn tijd is het nodig om jezelf te voeden met nieuwe kennis, nieuwe inspiratie en een nieuw geluid.

Dagthema 16 november: Tradwise

De één geeft vorm aan een nieuwe monastieke traditie op het platteland, de ander aan vernieuwend kerk-zijn midden in de hoofdstad. Ze vinden elkaar in hun liefde voor de traditie en de vrolijke vrijheid om die te verbinden met levensvragen van mensen van nu.

Marten IJmker is directeur van Klooster Nieuw Sion, Arjan Broers is pastor in de Dominicuskerk Amsterdam. Tijdens deze Kloostercollegedag interviewen ze elkaar en betrekken ze de zaal bij hun tweegesprek. Tussendoor proberen ze verfrissend traditionele werkvormen uit.

Dagthema 23 november: Benedictijns luisteren

Tijdens dit Kloostercollege van Maria van Mierlo onderga je de kracht van stilvallen en ‘naar binnen luisteren’. Het wordt meer dan ‘luisteren naar een les’: vandaag gaat het over jou. “Je komt met een eigen situatie of vraag naar dit college. Maria leidt je via de benedictijnse gehoorzaamheid en stabilitas naar een nieuwe, meer kloosterlijke manier van kijken naar je eigen leven. Het wordt een ervaringsgerichte dag, waarbij iets wat echt ‘van jou’ is centraal staat. Dit college zal daarom voor alle deelnemers een ander inzicht opleveren.”

Meer informatie: www.nieuwsion.nl/programma

Foto’s:

Arjan Broers.

Maria van Mierlo.