Stedendriehoek

Indrukwekkend boek over Han Hollander

Journalist en radiopresentator Govert van Brakel heeft een boek geschreven over Han Hollander. Het boek met de titel ‘Han Hollander, de eerste radiostem van het Nederlandse voetbal’ beschrijft het bijzondere leven van Han Hollander (Deventer, 5 oktober 1886-Sobibór, 9 juli 1943) één van de belangrijkste clubiconen ooit. In De Adelaarshorst vond de presentatie van het boek plaats.

Vanaf de oprichting van Go Ahead zijn er veel helden, legendes en clubmensen de revue gepasseerd. Maar zonder Han Hollander en zijn vrienden waren deze clubmensen maar gewoon ‘mensen’, zonder de club. Govert van Brakel, eveneens een bekend voormalig radioverslaggever van onder meer Langs de Lijn, besloot een boek te schrijven over deze legendarische man.

Standbeeld

Nazaten van Han Hollander woonden de presentatie bij, maar ook gerenommeerde Eagles-namen als Johnny Oude Wesselink, Dick Schneider en Wietse Veenstra en legendarische voetbalcommentatoren als Eddy Poelmann en Evert ten Napel. Algemeen directeur van Go Ahead Eagles Jan Willem van Dop: “Han is tóch de man waar het allemaal mee is begonnen. Zonder hem was de grote historie die deze club heeft gehad, er helemaal nooit geweest.” Van Dop had nog een prachtige boodschap: “De impact die hij op Go Ahead heeft gehad, heeft ons doen besluiten om een standbeeld van Han Hollander te realiseren. Het idee is om op 4 mei 2025, de dag van de Nationale Dodenherdenking, het standbeeld te onthullen.”

Han Hollander was niet alleen een icoon voor de club, maar een icoon voor de sportjournalistiek en voor Nederland op zichzelf. Na zijn tijd bij Go Ahead was Hollander vaderlands grootste radioverslaggever. Govert van Brakel licht zijn beweegredenen om het boek te schrijven toe. “In de Walstraat in Deventer stuitte ik een keer op een herinneringsbord met de naam Han Hollander”, vertelt Govert. “Die naam herkende ik nog van verhalen van mijn vader, die hem de grootste radioverslaggever ooit noemde. Door mijn fascinatie voor de radio en de hele wereld eromheen, besloot ik aan mijn research te beginnen.”

‘Spelen van Hitler’

Zo kwam aan het licht dat Hollander een belangrijke rol als verslaggever had op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Duitsland was op dat moment in handen van Adolf Hitler. Hollander vond het geweldig in Berlijn en kreeg na het toernooi een oorkonde van propagandaminister Goebbels voor zijn bewezen diensten tijdens De Spelen. Nadat de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen, nam omroepbaas Willem Vogt het zekere voor het onzekere: een aantal Joodse AVRO-medewerkers – onder wie Hollander – werd ontslagen, in zijn geval zogenaamd ‘omdat er wegens gebrek aan sportgebeurtenissen voor hem geen werk meer zou zijn’. Han Hollander dacht veilig te zijn met zijn ondertekende oorkonde, maar dat bleek niet zo te zijn. Op 6 juli 1943 werd Hollander met zijn familie vanuit Westerbork weggevoerd naar het vernietigingskamp Sobibór in Polen, waar zij op 9 juli aankwamen en dezelfde dag werden vermoord.

Het boek over Han Hollander is dus niet alleen een mooi en indrukwekkend portret over de oprichter van Go Ahead, maar ook een onthullend verhaal over de Nederlandse voetbalgeschiedenis en de Nederlandse omroepwereld. Bert van Marwijk, ook een volksjongen uit Deventer, had de eer om het eerste exemplaar van ‘Han Hollander, de eerste radiostem van het Nederlandse voetbal’ in ontvangst te mogen nemen.

Foto:

Het boek ‘Han Hollander, de eerste radiostem van het Nederlandse voetbal’ is in verschillende boekhandels te verkrijgen.

Fotografie: Erik Pasman. Archiefmateriaal: Nationaal Archief