Entertainment

Aangrijpende documentaire met urgente boodschap

APELDOORN – Op dinsdag 8 oktober gaat het nieuwe seizoen van ‘Movies that Matter on tour Apeldoorn’ van start met de aangrijpende documentaire I Shall Not Hate. Een film over de Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish, schrijver van de gelijknamige bestseller. Abuelaish werd al meerdere keren genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

“Als de dood van mijn dochters het laatste offer zou zijn op de weg naar vrede tussen de Israëliërs en de Palestijnen zou ik het accepteren”, vertelt Abuelaish. “Maar dat zijn ze niet.” Hij vraagt politieke leiders ‘de morele moed om te vermenselijken.’ De documentaire I Shall Not Hate, waarin te zien is hoe Abuelaish sinds het verlies van zijn dochters zijn hele leven heeft gewijd aan het uitroeien van haat, won de publieksprijs op het Movies that Matter festival 2024.

Een makkelijke opgave is dit niet, erkent Abuelaish. “Maar het woord onmogelijk komt in mijn vocabulaire niet voor.” In 2009 stierven zijn drie dochters bij een beschieting door een Israëlische tank tijdens een eerdere gevechtsronde in de Gazastrook.

Tegen alle verwachtingen in weet Izzeldin Abuelaish zijn tragedie om te zetten in een wereldwijde campagne om haat uit te roeien. Hij verkondigt zijn boodschap in het Engels, Arabisch en Hebreeuws, wordt geciteerd door Barack Obama en genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Maar dokter Abuelaish wordt nog steeds achtervolgd door verdriet. Hij is ervan overtuigd dat hij, om zijn dochters te eren, de Israëlische regering verantwoordelijk moet houden voor de niet geprovoceerde aanval die zijn familie heeft verwoest.

Bekend pleitbezorger

Hij werd een bekend pleitbezorger voor Palestijns-Israëlische verzoening en verscheen daarvoor regelmatig op de Israëlische televisie. Israëliërs en Palestijnen moeten de wederzijdse haat zien te overwinnen. “Haat is een besmettelijke ziekte, die de mensen zelf verwoest”, zegt Abuelaish. “Niemand wordt geboren met haat. Haat is een gif. Wanneer je er vol mee zit, kun je niet meer functioneren. Wel moet je haat onderscheiden van boosheid, maar het enige wat ik daaraan kan doen is er in het openbaar zo veel mogelijk aandacht voor vragen en dat doe ik dus ook.” I Shall Not Hate is een proeve van tolerantie van een diep inspirerende man, met een boodschap die urgenter is dan ooit.

I Shall Not Hate is dinsdagavond 8 oktober te zien in Gigant. De filmavond begint om 20.00 uur met een korte inleiding. Na de film is er ruimte om na te praten met het team van Movies that Matter on tour Apeldoorn. Tickets zijn te koop bij Gigant, Nieuwstraat 377 in Apeldoorn, of online via www.gigant.nl. Ticketprijs CJP is €6,-. Telefonisch reserveren kan ook, het telefoonnummer is 055-5216346.