Entertainment

VVV-tips van de week

Sallandse scheurkalender 2025

De eerste uitgave van deze unieke scheurkalender bevat honderden foto’s van meer dan zestig fotografen. Verken de Hanzesteden, doorkruis het Vechtdal en de IJsselvallei en zie de schoonheid van de Sallandse Heuvelrug en het Reggedal.

De Sallandse scheurkalender is een initiatief zonder winstoogmerk van de stichting Nedersaksische Uitgeverij. De kalender wordt verkocht bij de VVV Deventer en kost 17,50 euro. Ook te bestellen via www.deventerwebwinkel.nl

70 Jaar kamermuziek

Woensdag 2 oktober geeft het Busch Trio een jubileumconcert in de Deventer Schouwburg. Dit ter gelegenheid van 70 jaar kamermuziek in Deventer. De drie leden van het Busch Trio leerden elkaar kennen in Londen, tijdens hun studie. In 2016 wonnen zij de prestigieuze Kersjesprijs.

Het Trio trad in de kamermuziekserie eerder op in 2017 en 2020 in de stad. De violist van het ensemble Mathieu van Bellen beheert sinds 2019, samen met violiste Maria Milstein, in Zaandam de MuziekHaven, een muziekcentrum waar (jonge) musici zich kunnen ontwikkelen en zich voorbereiden op concerten op de grote podia. Maria Milstein is prijswinnares van belangrijke internationale competities, als soliste maar ook als kamermusicienne. Noga Shaham komt uit een muzikaal gezin en begon haar muziekstudies met viool, maar maakte later de overstap naar de altviool. Ook zij won vele prijzen en musiceert eveneens graag in kamermuziekverband.

Locatie: Deventer Schouwburg, 2 oktober om 20.00 uur, prijs: 20 euro, kaarten via de schouwburg.

Shadowplay

De Shadowplay Party staat in het teken van de alternatieve stromingen en moeilijk te classificeren popmuziek uit de periode 1977-1988. New wave, postpunk en synthpop afgewisseld met electro en dark wave.

Pak je legerkistjes of je puntschoenen, en je zwarte jas, en kom naar Walhalla. Walhalla is gevestigd in een middeleeuws pand dat met zijn rug tegen de voormalige stadsmuur aan leunt. Onder gewelven waar ooit graan werd opgeslagen, kun je nu lekker genieten van (on)verwachte dansbare, veel herkenbare en wat minder herkenbare tracks uit de roemruchte 80’s New Wave-periode. Ondanks dat Walhalla een jongerencentrum is, verwelkomt het iedereen en is de party zeer geschikt voor 40+ers met de voorkeur voor wat duistere muziek, maar ook voor jongeren die deze muziek later pas hebben ontdekt.

De party is op zaterdag 5 oktober vanaf 20.00 uur. De toegang is gratis. Walhalla is gevestigd aan Achter de Muren Zandpoort 20a.

Instruments Make Play

Een bijzondere expositie, georganiseerd door De Perifeer in het Kunstenlab. Er wordt werk getoond van Pierre Berthet & Rie Nakajima, Thordur Hans Balderson, Carmen Molenaar en de Muziekspeeltuin. Bovendien is er een uitgebreid activiteitenprogramma.

Zo zijn er verschillende performances, concerten en andere activiteiten. De Perifeer is een platform voor muziek, kunst, performance en experiment, met een eigen (kunst)podium in het atelier van Harco Rutgers in Havenkwartier Deventer en biedt plaats aan ongeveer 20-50 bezoekers.

Locatie: Kunstenlab, Havenplein 20. De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur en loopt tot 3 november. De toegang is gratis, maar voor sommige extra activiteiten kan wel entree worden gevraagd.