Stedendriehoek

Inzameling oud en vreemd geld

De Lionsclub Zutphen zamelt tot dinsdag 15 oktober weer oud en vreemd geld in in de regio Zutphen. Nu de meeste mensen de vakantie achter de rug hebben, blijkt er vaak nog buitenlandse valuta te zijn meegereisd. Geld dat hier niet bruikbaar is. De inzamelactie, met medewerking van Albert Heijn, is gericht op de inwoners van Zutphen en Warnsveld. De opbrengst van de actie komt ten goede aan oogoperaties voor blinden en slechtzienden in Afrikaanse landen.

“Uit onderzoek van de Lionsclub Nederland is gebleken dat maar liefst 98% van de huishoudens oud of vreemd geld in huis heeft”, zegt Rob Brandt van de Lionsclub Zutphen. “Ons internationale Lions-netwerk heeft verschillende kanalen om munten en biljetten weer om te zetten in bruikbare valuta. Dus uit welk land ter wereld het geld ook komt maakt ons niets uit. Wij zetten het om tegen de huidige waarde.”

De afgelopen jaren heeft de Lionsclub Zutphen jaarlijks bijna 100 kilo oud en vreemd geld ingezameld. Omgerekend vertegenwoordigde dit een waarde van 4500 euro. Dit bedrag wordt door de Wilde Ganzen met 50% verhoogd. Met het geld uit Zutphen en Warnsveld zijn de afgelopen jaren meer dan duizend staaroperaties uitgevoerd in oogklinieken in ontwikkelingslanden.

In de gemeente Zutphen werkt de Lionsclub nauw samen met Albert Heijn. In de twee winkels in Zutphen en in de winkel in Warnsveld staan tot 15 oktober opvallende blauwe inzamelzuilen bij de informatiebalie, waarin het geld kan worden gedeponeerd. De hele opbrengst gaat voor de volle 100% naar het goede doel, er blijft niets aan de strijkstok hangen.

Foto:

Lions-lid Jacques komt, geheel in stijl, net terug uit Mexico en levert als een van de eersten zijn Mexicaanse valuta in.