Stedendriehoek

Veel animo Vrijwilligersmarkt

APELDOORN – Op zaterdag 28 september van 13.00 tot 16.00 uur wordt de Vrijwilligersmarkt georganiseerd in Theater Orpheus in Apeldoorn. In totaal hebben zich zeventig organisaties aangemeld om zichzelf te vertegenwoordigen en te vertellen over de organisatie/stichting waar zij bij betrokken zijn.

Hiervan heeft een aantal laten weten waarom het zo belangrijk en gezellig is om mee te doen. “Wil je samen met je vrienden, gezin, buren of vereniging iets doen voor anderen? Kom dan naar de vrijwilligersmarkt! Samen kun je in een paar uur tijd een wereld van verschil maken in het leven van een ander. Gewoon in Apeldoorn. Leer elkaar en de ander op een nieuwe manier kennen en ervaar hoe waardevol en leuk het is om te helpen als vrijwilliger”, zegt Mariska Bleyenbergh van Stichting Present.

Deelnemers kijken uit naar Vrijwilligersmarkt in Theater Orpheus

Stichting Present helpt graag bij het vinden van een kort vrijwilligersproject. Denk bijvoorbeeld aan het opknappen van een verwilderde tuin, een kamer schilderen of een activiteit met bewoners van een AZC of zorginstelling. “Dat waar jullie goed in zijn en leuk vinden om te doen, koppelen we aan mensen die het nodig hebben. Jullie tijd, beschikbaarheid en wensen zijn het uitgangspunt”, aldus Bleyenbergh.

VOA

Vereniging Oud Apeldoorn (VOA) is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die zich graag inzetten voor de mooie geschiedenis van Apeldoorn. “Een geschiedenis van heel lang geleden of uit je eigen jeugd. De verschillende werkgroepen organiseren vele interessante activiteiten voor leden en inwoners van Apeldoorn en geven elke twee maanden een eigen magazine uit. Wil jij bijvoorbeeld meedenken met activiteiten, bij de redactie, in het archief of misschien als penningmeester? Er is veel mogelijk”, zegt Marieke Polleman.

Vier het Leven

Stichting Vier het Leven zou zonder vrijwilligers niet bestaan. Landelijk hebben ze ongeveer 1780 vrijwilligers. “In Apeldoorn en omgeving hebben we nu een mooi team van twaalf toegewijde vrijwilligers. Samen maken zij de planning en zorgen zij voor een zorgeloos uitje voor ouderen. Stichting Vier het Leven is twintig jaar geleden opgericht om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, dus hoe meer zielen, hoe meer vreugd!” vertelt Daphne Meerdink Veldboom.

IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie is één van de plaatselijke vrijwilligersafdelingen van de landelijke vereniging en richt zich op de directe omgeving van Apeldoorn, Epe en Voorst. IVN’ers laten jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen ze met excursies, cursussen, projecten en activiteiten gericht op kinderen/basisscholieren, ouderen en uiteraard voor de eigen leden. Dit alles met het doel mensen bekend en vertrouwd te maken met wat de natuur aan boeiends te bieden heeft. Zelf leren, doen en genieten staan altijd centraal. “Want om goed voor de natuur te zorgen moet je er eerst van gaan houden!” aldus Marieke Sprey. ‘Dit was de mooiste dag van mijn leven’, kreeg de organisatie te horen van spontane basisschoolleerlingen na een natuuractiviteit.

Korpora

Korpora is de opvolger van het Nationaal Veiligheidsinstituut en is het erfgoedinstituut voor publieke veiligheid in Nederland. Het omvat de collecties van de Nederlandse politie, brandweer, Bescherming Bevolking en het Rode Kruis. “Wij fotograferen, digitaliseren, registreren, conserveren en delen kennis over de collectie van de publieke veiligheid via de website korpora.nl. Een paar taken die je als vrijwilliger bij ons kunt doen, zijn ompakken van materiaal, scannen, boeken registreren, archieven ontsluiten, kennis toevoegen aan objecten, voertuigen en andere objecten schoonmaken en onderhouden en nog veel meer. Wil je het erfgoed van de publieke veiligheid behouden voor de toekomst, meld je dan aan als vrijwilliger”, geeft Annet Ruseler aan.

Reddingsbrigade Apeldoorn

Reddingsbrigade Apeldoorn is op zoek naar vrijwilligers die opgeleid willen worden tot lifeguard. Na deze opleiding maak je deel uit van hun team, dat regelmatig actief is bij het bewaken van evenementen in Apeldoorn en de regio. Tevens kun je deel uit gaan maken van de inzetgroep van de Nationale Reddingsvloot. Ook is Reddingsbrigade Apeldoorn op zoek naar bestuursleden, te weten een penningmeester en een secretaris. “Dit is het eerste jaar dat wij aanwezig zijn op de Vrijwilligersmarkt, wij zijn erg benieuwd”, laat Frank Dijkhof weten.

De Ontmoeting

De Ontmoeting is een christelijke organisatie met meer dan duizendvrijwilligers die een gevarieerd aanbod van hulpvragen aanbiedt. De persoonlijke gaven en mogelijkheden van vrijwilligers worden als een matrix over de hulpvragen gelegd om een zo goed mogelijke match te realiseren, die doorgaans één of meerdere jaren functioneert. De Ontmoeting traint vrijwilligers, houdt gedurende de looptijd contact met cliënten en vrijwilligers en volgt de gestelde doelen.

Tot slot, wat nog een leuk effect is van de markt: ook als je niet per se vrijwilliger wilt worden of je twijfelt nog, op de markt zie je misschien wel een mooie stichting of vereniging waar je ook wel bij wilt horen, maar dan als deelnemer…