Ondernemend

Meer boetes voor vasthouden smartphone in verkeer: hoe voorkom je ze?

Het is zo verleidelijk: toch even dat telefoontje aannemen als je telefoon gaat, terwijl je achter het stuur zit. Dat appje dat je krijgt van je vriend(in), moet toch even beantwoord worden. Het mailtje van de baas met een prangende vraag. Veel Nederlanders zijn in de auto nog steeds bezig met hun telefoon. Daardoor regent het boetes in ons land.

11 procent meer boetes

In 2023 steeg het aantal boetes voor het vasthouden van een smartphone in de auto of op de fiets naar bijna 200.000. Dat is een stijging van meer dan 11 procent in een jaar tijd. In 2022 ging het namelijk nog om 180.000 boetes. Verklaring: de politie zet sterker in op handhaving.

Daarmee is de kans dat ook jij een boete krijgt voor het vasthouden van je smartphone, een stuk groter geworden. Boetes voor gebruik van de smartphone achter het stuur zijn niet mals: ze beginnen bij 420 euro, en daar komt ook nog 9 euro administratiekosten bij. Ook als fietser kun je een boete krijgen van minimaal 160 euro.

Liever een horloge dan een smartphone

Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt, dan is een smart horloge een goede oplossing. Het is helemaal perfect als je deze zo instelt, dat je notificaties worden voorgelezen. Zo blijf je op de hoogte van wat er gebeurt, maar houd je je ogen op de weg. Het is dan ook minder verleidelijk om je smartphone vast te pakken en te antwoorden.

Een Apple Watch werkt feilloos samen met bijvoorbeeld je iPhone. Kies voor een goed Apple Watch bandje, en je hebt je smartwatch altijd en overal bij je. Een goed bandje zorgt ervoor dat je je horloge op straat niet kwijtraakt aan bijvoorbeeld zakkenrollers.

De klassieke telefoonhouder bespaart je geld

Kun je nu toch niet zonder smartphone in de auto (bijvoorbeeld omdat je deze voor navigatie gebruikt), dan is het een goed idee om een telefoonhouder voor in de auto te kopen. Al jaren rijden mensen met zo’n ding, en dat blijkt niet meer dan terecht. Je mag je smartphone namelijk niet vasthouden en besturen terwijl je autorijdt of op de fiets zit, maar je mag deze wel bij je hebben. Klik deze in de houder, en je voorkomt een boete van 420 euro.

Een telefoonhouder werkt niet alleen in de auto, maar heb je tegenwoordig ook voor op de fiets. Met een slim systeem voorkom je dat je geliefde smartphone op de grond valt. En op die manier voorkom je ook dat je volgend jaar tot de statistieken van het aantal boetes van dit jaar behoort.