Stedendriehoek

Sahelp doet ontwikkelingssamenwerking zélf

VOORST – Toon van Kesselen uit Voorst is actief bij Sahelp, een stichting die ontstond uit een aantal hulpacties tijdens een hongersnood in Burkina Faso, bij de Sahelp-woestijn in de jaren 80. Hij laat zien dat ondanks de verdere bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking onder het nieuwe kabinet, je als burger zélf het roer in handen kunt nemen.

In zijn jonge jaren werkte Toon als ontwikkelingssamenwerker voor de Nederlandse staat in Burkina Faso en raakte gefascineerd door het land en zijn mensen. Die fascinatie motiveert hem nog iedere dag om zich in te zetten voor een mooiere toekomst voor het land. De plannen van het nieuwe kabinet stemmen hem somber. Want als ontwikkelingssamenwerking minder wordt, worden de problemen in West-Afrika groter. “Maar, we kunnen wel zelf het initiatief nemen om iets te doen. Als iedereen een beetje bijdraagt met geld, kennis of mankracht, komen we heel ver.”

Zelfredzaamheid
Sahelp is bij veel projecten in Burkina Faso betrokken geweest. Onder het mom ‘help de mensen in Burkina Faso zichzelf te redden’, steunt de stichting projecten die zich richten op landbouw, gezondheidszorg, onderwijs, duurzaamheid en sinds kort ook klimaatadaptatie. Door haar geschiedenis van vele samenwerkingen functioneert de stichting bovendien als verbinder, en brengt ze verschillende partijen in Burkina Faso en in Nederland bij elkaar.

Wilde Ganzen
Een belangrijke samenwerkingspartner van Sahelp is Wilde Ganzen, een organisatie die al meer dan 65 jaar kleine ontwikkelingsprojecten ondersteunt. Zo steunde Sahelp met hulp van Wilde Ganzen Bianca Couture, een school die een vrouw daar oprichtte om minderbedeelde vrouwen een vakopleiding in naaien, weven en kleding verven te bieden. De school helpt nog iedere dag vrouwen aan een veilige plek en een betere toekomst.

Een verschil maken
“Bianca Couture toont aan dat je met inzet en doorzettingsvermogen écht een verschil kan maken”, zegt Toon. “Bovendien gaat er een wereld voor je open als je je openstelt voor een andere cultuur. Dat is wat ik graag wil bereiken: het verbinden van mensen in Nederland met mensen in Burkina Faso. Zodat mensen met eigen ogen zien dat je iets kunt betekenen en dat ontwikkelingssamenwerking te belangrijk en mooi is om te stoppen.”

Wil je weten hoe jij kunt helpen? Kijk op de website www.sahelp.nl