Sport

Project Rugdekking binnen stadionmuren van De Adelaarshorst

Heb jij altijd al de droom gehad om binnen de stadionmuren van De Adelaarshorst te werken aan jouw persoonlijke groei? En ben jij tussen de 17 en 28 jaar? Dan is Project Rugdekking wellicht iets voor jou! Rugdekking is een leerwerkprogramma van tien tot twaalf weken in De Adelaarshorst.

Vorig seizoen volgden Celine en Noel Sapakoly het leerwerkprogramma. Zij delen hun verhaal. Celine vertelt hoe ze de stap maakte naar Project Rugdekking: “Ik wilde graag mijn huis uit en weer onder de mensen zijn. Mijn consulent stelde dit project voor. Een nieuwe uitdaging en daar hou ik wel van. Ik wil graag in de beveiliging werken en hoopte zo wat hogerop te komen. Daarom heb ik me aangemeld.’’

Motivatiezetje

Noel Sapakoly, jongerenwerker bij Project Rugdekking, vertelt over zijn bijdrage aan het project: “Gedurende het hele project sta ik de deelnemers bij en bied een luisterend oor. We kunnen het samen overal over hebben. Ik ben er voor een motivatiezetje en als het nodig is een schop onder de kont.’’

De basis

In twaalf weken worden de deelnemers op verschillende vlakken ontwikkeld. Zo is er aandacht voor bedrijfshulpverlening (BHV) en omgaan met geld, volgen ze een presentatie van een ex-gedetineerde en leren ze het vak van verkeersregelaar. En geeft Rosec Security BV workshops over de steward- en beveiligingsopleidingen. Dat laatste legde de basis voor het succesverhaal van Celine.

Vriendschappen

Met alle deelnemers samen was het best een beetje wennen. Celine legt uit: “Iedereen is verschillend en dat merkten we de eerste dagen heel erg. Maar eigenlijk verdwenen die verschillen al snel en deden ze er niet meer toe. Dat vond ik leuk.” Noel vult aan: “We zijn de eerste bijeenkomst gelijk begonnen met een weerbaarheidstraining. Heel goed voor het groepsproces. Iedereen leerde elkaar en elkaars grenzen kennen en dat zorgde al snel voor een goede sfeer. Er zijn zelfs vriendschappen ontstaan.”

Mag ik u fouilleren

Tijdens de workshops van Rosec Security BV worden theorie en praktijk gecombineerd. Noel legt uit: “De deelnemers zijn bij drie wedstrijden van Go Ahead Eagles als stewards aan de slag gegaan. We begonnen met theorie en hebben daarna een wedstrijd mee mogen kijken. De volgende stap was het fouilleren. Een belangrijk onderdeel daarvan is het stellen van de vraag: ‘mag ik u fouilleren?’ Voor sommigen een hele stap. Tijdens de derde wedstrijd hebben de deelnemers echt meegedraaid als steward. Ik ben daar ook aanwezig om de deelnemers bij te staan voor vragen of als ze het fijn vinden dat ik even bij ze blijf staan bijvoorbeeld.”

Volgende stap

Celine liet zien dat dit vak helemaal bij haar past en merkte langzaamaan dat ze klaar was voor de volgende stap. Een baan. Op naar KonnecteD om met haar consulent verder te kijken. Celine vertelt: “In de laatste paar weken van Project Rugdekking zijn we alvast gaan kijken naar een baan. We hebben Rosec benaderd en zijn samen op gesprek geweest. Via Rosec kon ik starten met de beveiligingsopleiding.” Met een grote glimlach vertelt Celine dat ze de opleiding erg leuk vindt. Via Rosec loopt ze stage en doet ze beveiliging bij evenementen. Zo ook bij wedstrijden van Go Ahead Eagles, waar ze is doorgegroeid van steward naar beveiliger. Celine legt het verschil uit: “Als het tijdens wedstrijden uit de hand loopt, dan grijpt de beveiliger in en neemt de steward afstand.”

Droom

Celine werkt toe naar haar droom: werken in een gevangenis. Met alle stappen die ze nu al heeft gezet, is ze trots op zichzelf: “Ik zat veel thuis. In korte tijd heb ik er wel weer wat van gemaakt.” Noel deelt die trots ook: “Ik zag een foto voorbij komen van alle stewards en daar stond Celine gewoon tussen! Dat maakte me heel erg trots. Dat ik daar een kleine bijdrage aan heb mogen leveren vind ik mooi.”

Meld je aan

Tegen jongeren die nog twijfelen om mee te doen aan Project Rugdekking, zegt Celine: “Ik dacht in het begin ook: misschien kan ik het wel niet of past het niet bij mij. Maar dat weet je pas als je er aan meedoet. Ik heb er geen spijt van. Ik ben er blij mee dat ik het heb gedaan.” Noel vult aan: “Als je even niet weet wat je moet doen omdat je geen werk of studie hebt en je bent fan van Go Ahead Eagles, al hoeft dat niet eens, meld je aan en kijk of het wat voor je is. Wie weet komt daar wat uit, net als bij Celine.”

Meer informatie nodig over Project Rugdekking of je aanmelden? Mail naar s.dezeeuw@ga-eagles.nl.